Vietnamský řetězec s potravinami uzavřel více než 300 prodejen

Řetězec Bach Hoa Xanh uzavřel více než 300 svých obchodů, údajně aby se připravil na celostátní expanzi v příštím roce.

Webové stránky tohoto maloobchodního řetězce uvádějí, že nyní existuje 1 824 prodejen oproti 2 140 prodejen v dubnu. Mnoho dalších obchodů Bach Hoa Xanh nabízí na místní poměry neobvyklé slevy ve výši až 50 %, což zákazníci vnímají jako předzvěst likvidace.

Ilustrační fotografie | Shutterstock/S. Pech

V důsledku pozornosti spotřebitelů na sociálních sítích provedly úřady v několika obchodech Bach Hoa Xanh kontroly a ve dvou případech udělily pokuty za to, že se prodávalo zboží za vyšší ceny, než bylo uvedeno nebo že některé produkty neměly cenovky vůbec.

Od svého vzniku v roce 2015 byl Bach Hoa Xanh jedním z nejrychleji rostoucích maloobchodních řetězců ve Vietnamu a jejich internetový prodej je dokonce jedničkou na trhu v segmentu potravin.

Během prvních čtyř let existence otevřel řetězec přes 1000 obchodů, převážně v jižní části Vietnamu. Maloobchodní řetězec Bach Hoa Xanh vykázal za rok 2021 rekordní tržby přes 20 mld. Kč a za prvních pět měsíců tohoto roku 10,5 mld. Kč, téměř 20 % celkových tržeb mateřské společnosti Mobile World. Celkové hospodářské výsledky společnosti (zisk či ztráta) jsou však neznámé.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Největší prodejce elektroniky ve Vietnamu se v rámci hledání nových zdrojů příjmů na začátku letošního roku pustil do prodeje nejrůznějšího zboží: oděvů, bižuterie, jízdních kol, drogerie, léků atd. Po půl roce nyní zavírá svůj módní řetězec AVAFashion. Síť AVAJi přestala prodávat šperky a zaměřila se na hodinky. Velmi ambiciózní plány jsou se sítí lékáren An Khang.

V dubnu letošního roku zaznělo, že Mobile World plánuje prodat 20% podíl ve svém řetězci s potravinami Bach Hoa Xanh, aby rozšířil svou činnost po celé zemi.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme