Vietnamský veletrh se zaměřil na udržitelný chov hospodářských zvířat

Na významném veletrhu Vietstock regionu jihovýchodní Asie se v Ho Či Minově Městě prezentovaly produkty, technologie a služby v oblasti živočišného průmyslu.

Výstava Vietstock 2023, spojená s celou řadou doprovodných akcí (konference o mlékárenství a hovězím mase, semináře o chovu drůbeže a prasat nebo technický seminář o krmivech a výživě hospodářských zvířat), proběhla ve dnech 11.–13. října pod organizací společnosti Informa Markets.

Krávy pasoucí se na louce ve Vietnamu
Ilustrační fotografie

Letošní Vietstock, který nesl motto „Za udržitelný chov hospodářských zvířat a větší potravinovou bezpečnost“, přilákal více než 350 vystavovatelů z 30 zemí světa. Veletrh se koná ve Vietnamu každé dva roky a doplňuje se s obdobným konkurenčním veletrhem Ildex, který se také koná bienálně.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Překvapením letošního veletrhu bylo velké množství čínských firem a poměrně malý počet firem ze západních zemí, které ve větším měřítku reprezentoval pouze holandský národní pavilon a švýcarský holding Bühler. Z evropských firem byla přítomna i jedna etablovaná česká firma.

Veletrh zahájil náměstek ministra zemědělství a rozvoje venkova Phùng Đức Tiến, který uvedl, že za posledních deset let ve Vietnamu rostl živočišný průmysl v průměru o 6 % ročně. V loňském roce dosáhla hodnota produkce živočišné výroby 23,7 mld. USD, což představuje 27 % hodnoty zemědělské produkce a 5,8 % národního HDP.

Živočišný průmysl v zemi čelí mnoha výzvám, jako jsou nemoci, nestabilita na trhu s krmivy, změny klimatu, welfare hospodářských zvířat či odolnost vůči antibiotikům, která jsou ve Vietnamu hojně užívána.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme