Virtuální brýle české firmy upoutaly na veletrhu CES v USA

Přes všechny komplikace, které složitá pandemická doba přináší, se ani letošní ročník světově prestižního veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronic Show (CES) neobešel bez české účasti.

Veletrh, na kterém se pravidelně představují nejdůležitější novinky spotřební elektroniky, inovace v oblasti umělé inteligence, digitálního zdraví, mobilních zařízení, automobilových technologií či chytré domácnosti se konal v nevadském Las Vegas ve dnech 5.–7. ledna 2022.

Ilustrační fotografie

Letos vystavovalo více než 2300 firem z celého světa včetně 800 startupů. Veletrh navštívilo více než 45 000 účastníků ze 119 zemí světa. Česká republika byla na veletrhu zastoupena firmami Vrgineers, Quanti a Somnium Space. Účast firem byla finančně zajištěna z prostředků projektů na podporu ekonomické diplomacie, na kterém se podílelo MZV, MO a MPO. Nejvíc zaujal virtuální headset XTAL 3, firmy Vrgineers, který představuje špičku v oboru.

Letošní ročník CES, který byl poznamenán stále probíhající pandemii, byl plný očekávání, s čím se producenti představí a kam se odvětví posune. Veletrh probíhal v několika rozlehlých pavilonech, každý z nich měl určitá specifika. Venkovní expozice patřily elektromobilům značky Mercedes, BMW, Hyundai ale i například první vietnamské automobilce VinFast. Eureka Park, kde vystavovalo 800 startupů, se prezentovali i národní stánky. Největší plochu zabrali již tradičně stánky Francie, Itálie, Nizozemska a Jižní Koreje. Mezi dalšími byli také Švýcarsko, Německo nebo třeba Polsko.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Samostatnou plochu se svými inovačními projekty představila i Evropská unie. Centrální hala konvenčního centra, kde vystavovala i Česká republika patřila velkým značkám jako Bosch, Canon, Hisense, HTC, LG Electronics, Nvidia, Samsung, Sony, Panasonic nebo dalším. Nejen pro odborníky, profesionály, ale i pro spotřebitele, pro ty, kteří fandí novým technologiím, virtuální realitě a inovacím byla třídenní akce pastvou pro oči. 

Česká republika v čele s globálním lídrem ve virtuální realitě – firmou Vrgineers představila novou generaci headsetu – virtuálních brýlí s názvem XTAL 3, ve kterém kombinuje virtuální a reálný svět, což ocení hlavně profesionální piloti během svého výcviku. Nový headset vznikal ve spolupráci s týmem amerického vojenského letectva US Air Force.

Výsledkem je technologie mixované reality, která umožňuje pilotům ovládat přístrojové panely v kokpitu, vidět své ruce a zároveň se obklopit virtuálním prostředím. Díky tomu tak mohou v bezpečném prostředí cvičit i kritičtější a náročnější situace.

Třetí generace headsetu oproti předchozím rozšiřuje zorné pole na 180 stupňů horizontálně a 90 stupňů vertikálně – má tak nejširší zorné pole na trhu, tím se liší od podobných produktů konkurence. To všechno dál kombinuje se dvěma displeji se 4K rozlišením a dvojicí kamer pro mixovanou realitu.

Ilustrační fotografie

Pokročilé vykreslovací algoritmy a patentované čočky následně zprostředkovávají realistické a nezkreslené vnímání obrazu. Vrgineers označují nový headset XTAL 3, který sami vyvíjejí, za gamechanger. Zařízení vzniklo ve spolupráci s aktivními piloty, pro něž je headset určen exkluzivně jako první na světě. Exkluzivita se týká i samotných technických parametrů headsetu.

Kromě virtuálních brýlí se na stánku prezentovaly tři druhy simulátorů. Dva slouží pro letecké školy a jeden velký, který se pro laika podobá kabině letadla, je plně certifikován pro výcvik pilotů. „Pilot sedící ve fyzickém kokpitu vidí své ruce, které ovládají palubní desku. Jinak je ale zcela obklopen virtuální realitou. Tato kombinace přináší jedinečný a autentický zážitek, který je velmi věrný skutečnému létání. Věříme, že toto řešení nahradí současné simulátory, které využívají zejména projektory,“ komentoval zakladatel Vrgineers Marek Polčák.

Vrgineers v České republice spolupracují například s firmami Aero Vodochody a Škoda auto, ale v současnosti se zaměřují především na trh USA. Na veletrhu CES 2022 předvedli nejpokročilejší existující systém na světovém trhu obsahující vše, co je dnes možné využít při simulaci výcviku pilotů. Účast na CES podle slov Marka Polčáka byla klíčová a mohl prohlásit již den před ukončením, že naplnila očekávání. Došlo k medializaci jejich produktů a získání nových klientů.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Los Angeles (Spojené státy americké).

Doporučujeme