Virus čistí slovenský gastro trh. Na prodej jsou stovky restaurací

Slovensko nebylo tak výrazně zasaženo epidemií covidu-19, situace v pohostinství je tam ale podobná jako v Česku. Krizi nepřežijí stovky resturací a barů.

„V Česku se z klinické smrti neprobere až čtvrtina restaurací a hospod. Na Slovensku opatření vlády zastavila byznys stejně,“ shrnuje Michal Hanzlík, který v Bratislavě donedávna žil a působil jako podnikatel.

Na Slovensku jsou nyní na prodej stovky restaurací. Nového majitele hledají podniky po celé zemi, píše server sme.sk.

Jdete-li cestou ze Starého mostu v Bratislavě na Tyršovo nábřeží, nemůžete minout restauraci Mýtný domek. Stylový podnik lákal hosty od roku 2006. Dnes láká zájemce také, jen poněkud solventnější. 

Majiteli zlomily vaz vládní restrikce zavedené kvůli pandemii, a tak se rozhodl podnik postoupit novému vlastníkovi. „Restauraci postupujeme kompletně zařízenou, s vybavením obou barů, kuchyně, včetně všech povolení a kompletní dokumentace,“ píše se v inzerátu na realitním webu.

Podobné inzeráty dnes najdete na Slovensku všude. V nabídce realitek jsou stovky pubů, restaurací, vináren či kaváren. Například portál Nemovitosti.sk (Nehnuteľnosti.sk) jich eviduje více než 250.

Menší část hledá majitele dlouhodobě, většina ale doplatila na pandemii a jejich provozovatelé podnikání jednoduše zabalili. Náročný gastro byznys je odvětvím, které na krizi doplatilo nejdříve a nejvýrazněji, doplňuje sme.sk.

Okénko nás nezachrání

Restaurace a bary zavřeli Slováci přesně v polovině března. Už týden předtím ale zaznamenaly podniky pokles tržeb o více než 70 procent. Kvůli viru měnili provozovatelé otevírací hodiny a zkracovali směny. 

Prodeje přes okénko ani rozvážkové služby podniky nespasily. Slovenští podnikatelé potvrzují slova ředitele Lokálu.cz Michala Svobody: „Na takovém provozu se nedá vydělat, restaurace jsou stavěné na úplně jiná čísla a jiné tržby. Podnik se 100 místy si přes okno nevydělá ani na základní výdaje.“

Podobně jako u nás byly na Slovensku v květnu nejprve otevřeny zahrádky, vnitřní prostory mohou hostinští zpřístupnit od 20. května, jenže za přísných hygienických podmínek.

Přísná vláda

Hospodští museli na základě vládního opatření zajistit, aby měl každý host k dispozici výhradně pro sebe 15 metrů čtverečních. Asociace hotelů a restaurací to označila za neopodstatněné a kontraproduktivní. 

Podle asociace vláda a hlavní hygienik původně deklarovali, že se budou vnitřních prostor týkat stejná pravidla jako venkovních zahrádek a teras. Restauraci, kde je 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka, prý ani nemá cenu otvírat. 

 „Pravidlo nemá logiku. A zejména ne v kombinaci s určenými minimálními rozestupy stolů a zákazníků, které považujeme za dostatečné na eliminaci případného přenosu onemocnění,“ cituje server generálního manažera asociace Marka Harbuľáka.

Otevírání provozů jinak podle asociace nedává smysl. „Naopak. Pro mnohé podniky může být toto opatření poslední kapkou v rozhodování o propouštění zaměstnanců a ukončení jejich činnosti,“ dodává Harbuľák pro server sme.sk.  

Ekonomický sešup

Propad slovenského hospodářství by se měl ve druhém čtvrtletí 2020 prohloubit na 11 procent. Předpovídá to prognóza Rady pro rozpočtovou zodpovědnost. Už v prvním čtvrtletí kleslo slovenské HDP o čtyři procenta. Za celý rok má slovenská ekonomika zaznamenat až osmiprocentní propad. Oslabení hospodářství se přenáší i na trh práce. Do konce roku by měla nezaměstnanost narůst o čtyři procentní body. „Bod obratu na trhu práce potvrdil i prudký nárůst nezaměstnaných v dubnu o 33 tisíc osob,“ dodává rozpočtová rada. 

Miliardy od EU

Slovenská republika dostane od Evropské unie na období do roku 2024 zhruba osm miliard eur, což představuje přibližně osm procent slovenského HDP. Evropská komise ve středu představila záchranný balík pro ekonomiky postižené krizí způsobenou koronavirem. Balík obsahuje přibližně 750 miliard eur. Podstatná část ze slíbených prostředků bude zemím poskytnuta ve formě grantů. Většina zemí přijala návrh EK pozitivně, stěžují si například Češi. 

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Teritorium: Slovensko
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme