Vítězství konzervativců potlačilo přetrvávající nejistotu

Rok 2019 byl pro Velkou Británii a její obchodní partnery rokem velké nejistoty. Již dva očekávané termíny vystoupení z EU byly odloženy a ve vzduchu byl neustálý strach z možných kritických následků, které by měl brexit bez dohody pro obchod. Drtivé vítězství Konzervativní strany v čele s Borisem Johnsonem finálně potvrdilo odchod Velké Británie z EU a mělo by prolomit zablokovaný parlament.

Politická atmosféra ve Velké Británii byla v posledním roce velmi rozpolcená a minulá menšinová vláda nebyla schopna schválit dva konsekutivní návrhy na Dohodu o Výstupu z EU, předložené Theresou May a Borisem Johnsonem. S většinovou vládou konzervativců (363 versus labouristé 203) se očekává prolomení ledů a schválení brexitové dohody parlamentem do 31. ledna 2020. Poté by následovalo tzv. implementační období, ve kterém by Británie nadále spolupracovala s EU ve stejném rozsahu jako nyní, přičemž by obě strany vyjednávaly implementaci nových regulatorních a obchodních podmínek. Brexit bez dohody ještě stále není vyloučen, avšak silný mandát současné vlády pravděpodobnost takovéto situace do značné míry limituje.
Na obou stranách Lamanšského průlivu vnímá tyto zprávy byznysová komunita převážně pozitivně. Nejistota spojená s průtahy a odklady brexitu negativně ovlivňovala investice a obchod a velkému množství českých exportérů do Británie komplikovala plánování budoucích vztahů s jejich britskými protějšky. Redukce rizika No-Deal Brexitu však zdaleka nevyřešila všechny obavy. Konkrétní podoba vzájemného obchodu, cel a kvót na zboží je stále nejasná a bude záviset na přístupu nové vlády.
Ředitel londýnské kanceláře agentury CzechTrade Martin Macourek situaci komentoval přímo z centra dění v Londýně v živém přenosu ČT24, ve kterém vyjádřil optimismus v souvislosti s nynějším vývojem situace. Dále pro ČTK a Seznam TV uvedl, že pokud dojde na konzervativci preferovaný „byznysový brexit“, který by byl racionálním kompromisem pro obě strany, nemají se kvalitní čeští exportéři čeho obávat. „Když se podíváme na alternativní volební varianty, znamenaly by návrat v čase zpět, nikoliv dopředu, a tedy prodlouženou nejistotu.“
Konkrétnější podoba nového vztahu mezi EU a Británií bude záviset na komplikovaných jednáních mezi představiteli obou stran, avšak nový vývoj situace má již nyní pozitivní dopad na investice a posílení kurzu britské libry, který se začíná blížit hodnotám předcházejícím referendum v roce 2016

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Londýn.
Zdroj: ČTK, Seznam TV, ČT24

• Teritorium: Velká Británie

Doporučujeme