Vítkovice Cylinders pronikají na korejský trh vodíkové energetiky

Česká společnost Vítkovice Cylinders, která vyrábí mimo jiné tlakové nádrže na vodík, navázala spolupráci s korejskou společností Dongyang Machinery Industry.

Cílem tuzemské firmy je expandovat na korejský trh a podílet se na rozvoji tamní vodíkové infrastruktury.

Vítkovice Cylinders jsou světově uznávaným výrobcem bezešvých ocelových lahví a tlakových nádrží. Ve Vítkovicích disponují technologiemi a zázemím pro výrobu vysokotlakých nádrží ke skladování vodíku.

 Společnost vkročila na korejský trh již v roce 2018 – původně s dodávkami tlakových nádrží využívaných v protipožární technice. Nedávno obdržela dlouho očekávanou certifikaci společnosti Korea Gas Safety pro své výrobky Seamless Steel Pressure Vessels a Seamless Steel Cylinders.

Díky úspěšně zakončené certifikaci – za výrazného přispění velvyslanectví ČR v Soulu v rámci takzvané Individuální služby – může česká společnost začít s exportem těchto tlakových nádob a nádrží do Koreje.

Dalším krokem, který může společnost Vítkovice Cylinders zviditelnit, je její plánovaná účast společně se zastupitelským úřadem ČR a agenturou CzechInvest na veletrhu „2021 H2 Mobility & Energy show“, který v Soulu proběhne 8.-10.září.

Jižní Korea má velmi detailně zpracovanou vodíkovou strategii, v souladu s níž je do konce roku 2022 naplánováno vybudování přibližně 240 nových vodíkových čerpacích stanic. Pro tento projekt bude nezbytné zajištění tlakových nádob o celkovém objemu přibližně 500 tisíc litrů.

Kromě toho, vzhledem k potřebě vybudování související infrastruktury, jako jsou závody na výrobu vodíku nebo zařízení určených ke skladování a přepravě vodíku, lze předpokládat, že projektovaný objem požadovaných vodíkových nádrží bude podstatně větší. Strategie navíc předpokládá, že do roku 2040 bude fungovat celkem až 1 200 vodíkových čerpacích stanic.

Pro české výrobce se zde otevírá široká škála příležitostí v oblasti obchodní spolupráce i spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje technologií a komponent potřebných pro realizaci strategie. 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika). Autor: Pavel Kalina, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme