Vláda Kosovské republiky zrušila cla na dovoz surovin ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny

Vláda Kosovské republiky schválila zrušení cla na suroviny dovážené ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny. Hlasování o tomto opatření nebylo schváleno jednomyslně, nicméně opatření je již v platnosti od rána 21. 3. 2020.

Předseda vlády Kosovské republiky A. Kurti dne 20. 3. 2020 oficiálně potvrdil, že jeho kabinet schválil zrušení cla na suroviny dovážené ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny. Vláda nebyla při hlasování o změně cel jednotná, nicméně opatření je v platnosti od rána 21. 3. 2020.

Předseda vlády A. Kurti uvedl, že jeho vláda přijme další rozhodnutí o zavedení recipročních opatření na dovozy ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny, která by měla od 1. dubna 2020 nahradit 100% cla na zbývající položky. Opatření kosovské vlády z 20. 3. částečně splnilo doporučení EU i USA. České firmy, které vyváží svojí produkci do Kosova, by tak měly svoji obchodní politiku vůči této zemi přizpůsobit, aby uspěly v boji o kosovský trh s novou konkurencí ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny.

Rozhodnutí vlády o snížení cel kritizoval bývalý premiér R. Haradinaj, jehož vláda 100% cla na veškerý dovoz ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny zavedla v listopadu 2018.

Již před časem kosovský ekonomický institut GAP provedl vyhodnocení účinku zavedení 100% cla na dovozy ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny. Podle expertů GAP nemělo celní opatření z listopadu 2018 žádný pozitivní přínos. Naopak zapříčinilo zvýšení cen potravin a postihlo tak především kosovské domácnosti s nižšími příjmy, a ani kosovské firmy nebyly schopny využít uvolněný prostor na trhu a zaplnit jej vlastními výrobky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Prištině (Kosovo). Autor: Květoslav Sulek, obchodní rada.

• Teritorium: Bosna a Hercegovina | Kosovo | Srbsko
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme