Vláda schválila nový zákon o veřejných dražbách

Vláda na svém jednání jednomyslně schválila nový zákon o veřejných dražbách, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Nová úprava zjednoduší, zrychlí a zmodernizuje proces, jehož současná podoba pochází z přelomu tisíciletí a vzhledem k postupující elektronizaci nepostačuje aktuálním požadavkům.

Ilustrační fotografie

„Připravili jsme zákon, který bere v úvahu, že většina dražeb probíhá elektronickou formou, a odstraňuje zbytečné a omezující požadavky kladené zastaralou legislativou,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že výrazně jednodušší bude i proces povinného zveřejňování dražebních dokumentů, a to díky modernímu informačnímu systému, tzv. Centrální evidenci veřejných dražeb.

Stávající systém vybudovaný v roce 2000 naprosto neodpovídá současným standardům. Nový informační systém proces zveřejňování výrazně zautomatizuje, zjednoduší a seznam dražebníků propojí se základními centrálními registry. Odpovídá tak požadavkům 21. století.

Nový zákon odstraní nesoulad stávající právní úpravy s občanským zákoníkem a sjednotí pravidla pro konání dražeb. Současně nastaví pravidla pro aukce a dražby, které byly dosud prováděny bez jasných pravidel mimo zákonnou úpravu veřejných dražeb. Od sjednocení pravidel si Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje větší srozumitelnost a právní jistotu zúčastněných osob. Za pozornost rovněž stojí související změna živnostenského zákona. Ta stávající koncesovanou živnost „Provádění veřejných dražeb dobrovolných“ přesune mezi živnosti vázané, čímž se stane pro podnikatele dostupnější.

Po schválení vládou míří nový zákon do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Legislativa | Právo

Doporučujeme