Vláda schválila otevření ambasády v Singapuru

Česko-singapurská obchodní komora vítá rozhodnutí vlády ze dne 26. srpna 2019 znovuotevřít zastupitelský úřad České republiky v Singapuru a oceňuje, že veřejný příslib premiéra Andreje Babiše byl naplněn.



Otevření českého velvyslanectví v Singapuru je pouze jednostranným krokem. Skutečným úspěchem premiéra Andreje Babiše by bylo, kdyby zároveň dojednal otevření singapurského velvyslanectví v ČR dle principu reciprocity (vzájemnosti).

Velvyslanectví ČR v Singapuru v každém případě znamená posílení české přítomnosti v jedné z nejúspěšnějších zemí světa a českým firmám a podnikatelům nepochybně pomůže. Ostatně Singapur je obchodním i finančním centrem světového významu, představuje bránu českých firem pro expanzi na asijské trhy. 

Rozhodnutí vlády chápe Česko-singapurská obchodní komora tak, že ČR přestává čekat na čínské investice (které jsou v nedohlednu) a začíná zaměřovat pozornost na Singapur, který patří ke světové špičce ve vědě, výzkumu, inovacích, úrovni vzdělání či zdravotní péče.

Česko-singapurská obchodní komora

Česko-singapurskou obchodní komoru založilo v dubnu 2019 na slavnostním shromáždění 50 českých firem – zakládajících členů. Posláním Komory je rozvíjet česko-singapurské obchodní vztahy, přivádět do ČR významné singapurské investory a podpořit vzájemnou spolupráci obou zemí v oblasti vědy, výzkumu a inovací. 


Informace poskytnuta Česko-singapurskou obchodní komorou.

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme