Vláda schválila Strategie pro působení Česka v Africe a pro spolupráci s Indo-Pacifikem

Na Afriku a Indo-Pacifik se soustředí dvě strategie Ministerstva zahraničních věcí, které v pondělí 26. září 2022 schválila vláda na návrh ministra Jana Lipavského.

Afrika, a v rámci ní zejména bezpečnostní stabilizace oblasti Sahelu, i Indo-Pacifik patří mezi geografické priority českého předsednictví v Radě EU.

Ilustrační fotografie

„Afrika je nyní terčem ruského dezinformačního úsilí. Rusko používá nástroje hybridního působení, aby africké země dostalo do područí svého vlivu. To by mohlo být ohrožení našich bezpečnostních zájmů v oblasti,“ uvedl jeden z důležitých úkolů pro působení Česka v Africe ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Česko se v následujícím období bude soustředit na rozvíjení vztahů s Afrikou v sektorech, kde máme kvalitní know-how. Jde třeba o posilování bezpečnostní spolupráce, boj s terorismem či hybridním hrozbám a dezinformacím, kybernetickou bezpečnost či posilování kapacit zdravotnických systémů. Podporovat chce Česko také projekty k rozvoji občanské společnosti a dodržování lidských práv s důrazem na posílení postavení žen.

Priorita při českém předsednictví v Radě EU? Východní partnerství

Členové vlády také schválili Strategii pro spolupráci s Indo-Pacifikem. „Jde o kriticky důležitý region pro bezpečnost a také pro budoucí podobu mezinárodních vztahů. Působí tu řada partnerů Česka, kteří zastávající stejný hodnotový systém založený na svobodě, demokracii a důrazu na lidská práva,“ řekl šéf české diplomacie.

Indo-Pacifik je nejrychleji rostoucí oblastí na světě, přes který směřuje 60 % světového obchodu. Země regionu tvoří více než 62 % světového HDP. Česko se aktivně podílelo na vzniku strategie Evropské unie pro spolupráci s touto oblastí a aktivně se zasazuje o její naplňování.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský hostil v červnu v Praze významný dialog na vysoké úrovni věnovaný Indo-Pacifiku a uskutečnil řadu jednání s představiteli tamních zemí. České předsednictví se této geografické oblasti aktuálně věnuje v rámci aktivit zaměřených zejména na ochranu životního prostředí, vesmírné programy a jejich využití v předcházení přírodním katastrofám nebo kybernetické bezpečnosti.

• Teritorium: Afrika | Asie | Česká republika | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme