Vládní program umožní vstup digitálních nomádů z některých zemí

Česká vláda schválila koncem června program Digitální nomád. Kabinet dal programu, který umožní IT specialistům z vybraných zemí jednodušší pobyt v Česku, zelenou s ohledem na jeho očekávaný pozitivní přínos pro tuzemskou ekonomiku.

Vyřízení žádosti o pobytové oprávnění bude zajištěno do 45 dnů od jejího podání IT specialistům z Austrálie, Japonska, Kanady, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Velké Británie, USA a Tchaj-wanu.

Ilustrační fotografie

Jako digitální nomádi se označují lidé, kteří pracují vzdáleně a využívají k tomu telekomunikační prostředky. Celosvětově se jedná o zhruba 35 milionů lidí. Účastníci vládního programu – zaměstnanci zahraničních společností, freelanceři i jejich rodinní příslušníci budou moci požádat o roční víza. Znamená to, že budou v České republice pracovat, odvádět zde daně, mohou přicestovat i s rodinou a částečně tak zaplnit hladovou díru po „ajťácích“ na našem trhu.

Na seznam se dostaly jen bezpečné země

Vládní projekt Digitální Nomád umožní vstup pracovníků z omezeného okruhu zemí, a to konkrétně z Austrálie, Japonska, Kanady, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Velké Británie, USA a Tchaj-wanu. Z pohledu České republiky se jedná o bezpečné země. Podle odborníků však na seznamu řada klíčových zemí chybí a doufají, že v případě úspěchu tohoto zkušebního projektu začne vláda postupně okruh zemí rozšiřovat.

„Projekt je zaměřen na IT specialisty, kde se však do ČR v největší míře relokují odborníci z východní Evropy, nebo například z Indie či Brazílie. Tato oblast by stála za zvážení v prvních diskusích o rozšíření. Na druhou stranu, více než polovina populace digitálních nomádů je tvořena občany USA, tudíž věříme, že projekt bude ve svém pilotním formátu úspěšný,“ říká Miroslav Mejtský, expert na migrační politiku a partner Petyovský & Partners.

Ilustrační fotografie

V průběhu pandemie (nejen) evropské státy začaly zavádět nový druh pobytových povolení, tzv. „digital nomad visa“. Průkopníkem bylo Estonsko a dále se připojilo například Španělsko, Portugalsko a také Chorvatsko. V ČR dosud žádná podobná povolení neexistovala.

„Země, kterých se program Digitální nomád týká, jsou pro Česko důležité, i co se týče zahraničních turistů. Pocházejí z nich často velmi bonitní hosté, kteří měli i před koronavirovou pandemií o Česko velký zájem. A jak ukazují čísla za letošní první čtvrtletí, do Česka se turisté z těchto zemí také vrací. Pokud u nás budou mít třeba příbuzné s dobrou pracovní zkušeností, může je to o to víc namotivovat k objevování krás Česka,“ říká ředitel marketingu a zahraničních zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Vysoce kvalifikovaní zahraniční pracovníci v Česku samozřejmě znamenají také tvorbu HDP ze strany IT podniků a příjmy nejen z daní od lidí, kteří využívají tuzemské statky a služby.“  

Gestorem je MPO spolu s MV a MZV

Ti, kteří pracují pro zahraniční společnosti a chtějí od nás pracovat na dálku, to nyní nemají jednoduché. Často jsou to IT freelanceři, kteří svěřené úkoly plní jednorázově i pro více firem zároveň. Kvůli charakteru výkonu práce nemohou být v klasickém pracovně-právním vztahu. S měnícími se světovými trendy v oblasti mezinárodní mobility je zapotřebí nastavit jasná pravidla pro digitální nomády tak, aby mohli bez problémů provádět svou práci i u nás.

„Na změně přístupu k digitálním nomádům spolupracujeme s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které bylo myšlence otevřené a představilo ji ostatním resortům – Ministerstvu vnitra a Ministerstvu zahraničních věcí. Po schválení Vládou by mohli první lidé využívající ‚nomádská víza‘ přicestovat ještě o prázdninách,“ vysvětluje Miroslav Mejtský. Program byl koncipován tak, aby se nemusela měnit stávající legislativa a aby jeho implementace byla co nejjednodušší a nejrychlejší. 

Podnikatel pracující na svém notebooku, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Zájemce o digitální nomádství bude moct žádost o pobytové oprávnění – buď za účelem podnikání (OSVČ) nebo „ostatní“ (zaměstnanec zahraniční společnosti s možností vzdálené práce) – podat na zastupitelském úřadu České republiky v zahraničí. Spolu s ním tak budou moct učinit i nejbližší rodinní příslušníci včetně nezletilých dětí.

Žádost by měl daný úřad vyřídit do 45 dnů od podání. Proto, aby se IT odborník mohl programu zúčastnit, bude muset mimo jiné doložit ekonomickou samostatnost. Tedy prokázat příjmy ve výši alespoň 1,5násobku průměrné hrubé roční mzdy vyhlášené sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí. Podrobnější informace k programům ekonomické migrace jsou na webu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Přínos nomádů je nepopiratelný

Motivací zavádění těchto pobytových povolení jsou především pozitivní přínosy nomádů pro ekonomiku – díky jejich často vysokým příjmům a příspěvkům prostřednictvím nepřímých a přímých daní vyplývajících z pobytu v dané zemi.

„Pandemie covidu-19 zásadně změnila nejen cestovní ruch, ale také pracovní trh. Programátoři už nemusí chodit do kanceláří a mohou pracovat z domova. Věřím, že program pro digitální nomády pomůže nalákat do Česka IT odborníky. To pomůže nejen IT, ale i cestovnímu ruchu,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Digitální nomádi patří mezi nejlépe placené experty, budou utrácet za restaurace a zábavu v místě pobytu, ale hlavně budou vyrážet na výlety po Česku.“

Ilustrační fotografie

Digitální nomádi často zakládají technologické start-upy, nebo s nimi spolupracují a přináší kýžené know-how pro jejich růst. Estonsko spustilo projekt víz pro digitální nomády v červenci 2020 a od roku 2021 zaznamenává neustálý rostoucí objem investic v oblasti technologických start-upů, které dosahují rekordních úrovní.

Napodobit úspěch Estonska nebo ‚pobřežních‘ států těžících z benefitu teplého klimatu bude pro Českou republiku složitější, pokud projektu neuděláme náležitou osvětu. Estonsko vede cílenou marketingovou kampaň, aby digitální nomády globálně oslovilo a přilákalo. Jelikož mají digitální nomádi pozitivní vliv i na turismus, logicky by žezlo v rámci propagace měl převzít CzechTourism a ve výše uvedených zemích rozjet marketingovou kampaň, aby o ČR jako vhodné destinaci pro digitální nomády bylo vidět a slyšet,” uzavírá Mejtský.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti Petyovský & Partners doplněná o tiskovou zprávu CzechTourism

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Legislativa

Doporučujeme