Vliv počasí v Srbsku na úrodu ovoce

V těchto dnech se v Srbsku prudce ochladilo a z předchozích cca 20 °C klesly teploty i pod nulu. Na některých místech se také objevila sněhová pokrývka.

Na jarní rozmary počasí tak doplatily meruňky a některé další peckoviny, které již v Srbsku vykvetly, a mráz je tak na mnoha místech spálil. Očekává se proto, že úroda tohoto ovoce bude v Srbsku podprůměrná.

Ilustrační fotografie

Naopak u jabloní, u kterých již některé odrůdy také začaly kvést, zatím větší škody nejsou. To je dobrá zpráva pro místní pěstitele, pro které se jablka stala v posledních letech významným vývozním artiklem. Jen za prvních jedenáct měsíců uplynulého roku jich Srbsko vyvezlo 136 tis. tun v hodnotě kolem 100 mil. EUR.

Srbským pěstitelům jablek tak zatím působí větší problémy snižování exportu do Ruska, kam v uplynulých letech směřovalo kolem 75 % jejich vývozů. Export do Ruska klesá nejen z důvodu komplikované dopravy vzhledem k válce na Ukrajině, ale také kvůli snížené ruské poptávce. Rusko si v uplynulých letech založilo vlastní sady a nyní domácí poptávku více pokrývá z vlastních zdrojů. Navíc Rusko koncem loňského roku dovezlo větší množství jablek z Číny.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Z těchto důvodu je v srbských chladírenských provozech v současnosti uskladněno řádově o 20 % jablek více, než bylo touto dobou v loňském roce. Řada srbských exportérů ovoce se proto snaží prodat jablka v exotičtějších destinacích jako je Saúdská Arábie či Spojené arabské emiráty. Kromě toho Srbsko jablka vyváží i do některých zemí EU – nejvíce do Maďarska a Rumunska.

Srbský vývoz směřuje také do okolních zemí jako je Černá Hora a Bosna a Hercegovina. Do České republiky se srbská jablka zatím příliš nedováží. V loňském roce se do ČR dovezlo jen 65 tun za necelých 940 tis. Kč, v roce 2021 to bylo cca 200 tun za o něco více než 4 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že Česká republika jablka importuje, je možné, že se v brzké budoucnosti srbské firmy více zaměří i na český trh.

Srbská jablka nebudou asi schopna konkurovat cenou levným polským dovozům, ale mohla by se prosadit v exkluzivních odrůdách, jako jsou Modi, Kiku, Pink Lady, Evelina, Red moon, Isaaq, Rubens nebo SweeTango, které na český trh zatím dodávají především pěstitelé ze zemí západní Evropy. Tyto odrůdy v Srbsku pěstuje společnost Delta Agrar, která již signalizovala zájem o český trh. 

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme