Vlna digitalizace stavebnictví přichází ze severu Čech

Jedná se o obor, který tvoří podstatnou část HDP každého státu, avšak zároveň byste těžko hledali obor, který za posledních 100 let prošel nižším růstem produktivity a inovací.

Stavebnictví patří mezi dinosaury, které jen těžko mění směr. Avšak jednomu trendu se už nelze vyhýbat – digitalizace. A právě s tím pomáhá startup z Ústeckého kraje – Stavario!

Stavario | ICUK

Když v roce 2019 přišla přihláška do podnikatelského inkubátoru ICUK, bylo jasné že téma, které startup řeší je velké sousto. Přijít s inovací ve stavebnictví nebylo lehké. Aplikovat ji do praxe je ještě těžší. Josef Beneš, zakladatel Stavaria (dříve Vím o všem), byl ale plný optimismu, nadšení, energie a hlavně měl bohaté zkušenosti z oboru!

Od lopaty po aplikaci

Josef není z IT oboru. Nepocházel ani z velké firmy, kde by měl na starosti oddělení inovací či digitalizace. Josef začínal u svého strýce na stavbě, kde jeho první zkušenost se stavebnictvím bylo vykopat základy rodinného domu. Ne bagrem. Hezky ručně, pomocí lopaty a krumpáče.

Neodradilo ho to. Ba naopak, o pár let založil svou stavební firmu a ve stavebnictví začal sbírat nemalé zkušenosti. Trápilo ho však neustálé papírování a trávení času v autě, když musel přejíždět ze stavby na stavbu, kde jen hasil problémy.

Papír není excel a excel není aplikace

„Situací, kdy máte pocit, že vyplňujete jen papír pro papír je mnoho,” popisuje Josef Beneš. „Chtěl jsem najít cestu, jak se ten „papír” vytvoří sám, ještě se zaeviduje a z toho se dopočítají další čísla.” A tak se pustil do vývoje aplikace, která by mu s tímto pomohla.

Ze začátku si propočítal, že investice pár set tisíc korun bude dostačující a dotáhne s dalšími kolegy aplikaci ke zdárnému konci. „Když to vidím zpětně, tak tenhle omyl byl asi největší a nejdražší v mé kariéře,” se smíchem dodáva Josef.

Už žádný stres na stavbách. Aplikace „Vím o všem“ (nově Stavario) pohlídá podstatné kroky

Každopádně vznikl první modul celé aplikace, kterým byla docházka. Pomocí toho si tak ve firmě digitalizoval příchody a odchody dělníků na stavbě. Postupně do aplikace začal implementovat další funkcionality, jako je online stavební deník, evidenci majetku, Ganttův diagram, online chat s uživateli v aplikaci a mnoho dalšího. A že právě tyto věci pomáhají stavebním firmám v jejich efektivitě mluví počet fungující firem v aplikaci – je jich již více než několik stovek!

Strategie všechno nebo nic

Aby mohl Josef financovat svou firmu, ve které viděl obrovský potenciál, prodal takřka veškerý svůj osobní majetek, a nejen to. Do firmy vstoupili i další investoři v čele s fondem Nation 1 s investicí okolo 1 milionu dolarů. V té době by se dalo říci, že byl startup Stavario nejhodnotnějším startupem v Ústeckém kraji.

„Vyjednávání s investory byla neuvěřitelná zkušenost a otevřelo mi to oči. Asi žádný startup není připraven na tolik otázek a podkladů, které velcí investoři vyžadují. Jsou to ale věci, které vám nakonec pomohou si ujasnit cíle a cestu k nim,” vypráví Josef v podcastu #Nový start od Inovačního centra. Jednání s investory trvalo více než půl roku. Bez nich by se ale vývoj aplikace zastavil.

Život startupisty za marketingovou oponou

Že život startupisty vypadá jako jedna velká párty s nablýskanými prezentacemi? Takto se to může zdát, pokud vidíte jen stage, kde je vše usměvavé a vyumělkované. Josef je v tomhle ohledu velmi otevřený a jeho příběh odkrývá někdy až krutou realitu.

„To pozadí za oponou je masakr. Já jsem často jezdil do Brna na schůzky autem, které jsem si půjčil od rodičů. V kufru jsem měl spacák, abych přespal v autě, protože jsem věděl, že v ten den nemám na cestu zpět. Byla to sice otázka cashflow, ale přesto to bylo nepříjemné. Několikrát mě i zaměstnanci podrželi. A zázemí začínající firmy? Vždyť já jsem přes den řídil firmu a přes noc jsem montoval věci, abychom měli kde v kanceláři sedět. A z místnosti, která nám v kancelářích zbyla, jsem si udělal vlastní byt,” upřímně shrnuje Josef těžké začátky podnikání.

Digitální stavba „Vím o všem“ expanduje do Evropy i Asie, název mění na Stavario

A dodává: „Problém byl i se samotnou investicí. Jakmile si lidé přečetli ve Forbesu, že jsem dostal investici ve výši 1 mil. USD, mysleli si, že jsem milionář. Ale ty peníze máš na rozvoj firmy. Ty vlastně tobě nepatří, ačkoliv je máš na firemním účtu.”

Podporou podnikání se nepohrdá

Josef se svým startupem Stavario prošel mnoha podnikatelskými programy, které pomáhají v jejich začátcích. Ať už je to podnikatelský inkubátor StartUp Go od ICUKu, program CzechStarter od Czechinvestu, akcelerátor ČSOB StartIt anebo Vodafone nápad roku 2020, kde se dostal do finále TOP 10 startupů v ČR.

„Začátek podnikání je jeden velký rozcestník a vy nevíte, jakou cestou se vydat. Proto jsem rád, že jsem nastoupil do podnikatelského inkubátoru od ICUK, který mi pomohl se zorientovat a nasměrovat správným směrem, abych mohl vybudovat rychle rostoucí startup! Doporučuji všem, co se nechtějí točit v kruhu a probádávat cesty, které už někdo před vámi prošel,” nahlíží na programy pro začínající podnikatele Josef.

V roce 2019 získal startup Stavario v soutěži o nejvíce inovativní firmu Ústeckého kraje ICUK Special Awards.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme