Zdroj: CzechTrade

Vlna insolvencí rakouských firem se nekoná

Počet firemních insolvencí v Rakousku vzrostl v prvním pololetí ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 (před koronavirem) o pět procent na 2609.

Údaje zveřejněné Statistics Austria ukazují, že ve druhém čtvrtletí došlo k 1290 insolvencím, což je stabilní stav ve srovnání s 1266 případy v roce 2019. Nových firem však vzniká čím dál méně. 

Nápis Zavřeno, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Pro srovnání s předchozím rokem došlo v první polovině roku 2022 k 2327 bankrotům. Ve druhém čtvrtletí předchozího roku jich bylo 1283. Při téměř 14 úpadcích firem denně není vlna insolvencí aktuálně nadprůměrná. Podle statistického úřadu se však počet bankrotů mírně zvýšil v oblasti finančních služeb/ostatních služeb, v obchodě a ve stavebnictví.

Nejnověji vyhlásil insolvenci prodejce nábytku Kika / Leiner, prodejce autodílů a autoservis Forstinger, prodejce oděvů Gerry Weber a obuvnictví Salamander a Delka.

„Rakušané odkládají nákupy, které nejsou urgentní, protože inflace je stále vysoká a klesá pomalu. Pociťují to především maloobchodníci. Nákupní chování se přesunulo i na internet, na který nejsou všechny obchodní společnosti dostatečně orientovány,“ uvedla insolvenční expertka Cornelia Wesenauer z AKV.

V prvním pololetí bylo registrováno 31 177 záměrů na založení společnosti. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, kdy došlo k 33 906 registracím, to odpovídá propadu kolem osmi procent.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Rakousko.
Zdroj: diepresse.com

• Teritorium: Evropa | Rakousko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod | Služby

Doporučujeme