Zdroj: CzechTrade

Vodík, amoniak a biopaliva patří mezi plány třetí největší španělské firmy

Cepsa, španělská petrochemická společnost, odtajnila ambiciózní plány. Chystá investice do výroby zeleného vodíku a biopaliv.

Jedna z největších španělských firem podepsala během léta dohodu s nizozemskou společností Yara Clean Ammonia o strategickém partnerství pro vytvoření námořního koridoru pro zelený vodík. Aktu podepsání partnerství byli přítomni i králové obou zemí, španělský Filip VI. a nizozemský Vilém Alexandr.

Ilustrační fotografie

Cepsa buduje na jihu Španělska dvě továrny na zelený vodík za tři miliardy eur. Tímto partnerstvím se propojí místní přístav Algeciras s nizozemským Rotterdamem. Továrny budou stát v sousedních provinciích Huelva a Cádiz, spolu budou schopné vyrábět až 300 000 tun zeleného vodíku ročně. Jejich dokončení je plánováno na rok 2026, respektive 2027. Energii budou závody čerpat z větrných a solárních elektráren.

ExportMag.cz: Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

V rámci partnerství bude v komplexu v Cádizu vybudovaná továrna na zelený amoniak, což je investice za jednu miliardu eur. Zelený amoniak se vyrábí ze zeleného vodíku a lze ho použít jako lodní palivo i jako nosič zeleného vodíku pro přepravu. Továrna bude jedna z největších v Evropě. Produkovat bude 750 000 tun amoniaku ročně a do provozu bude uvedená v roce 2027.

Cepsa ovšem nesází pouze na zelený vodík. Soustředí se i na výrobu biopaliv. Investuje jednu miliardu eur do vybudování továrny na biopaliva druhé generace ve svém komplexu v provincii Huelva. Továrna, jejíž dokončení se očekává v roce 2026, bude produkovat udržitelné palivu pro leteckou, námořní i silniční dopravu.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Španělsko.
Zdroj: cepsa.com

• Teritorium: Evropa | Španělsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme