Vozů s hybridním pohonem rychle přibývá

V ČR rostou prodeje elektromobilů meziročně o 18 procent. Ještě více se zvedl prodej hybridů – o 68 procent. Hybridní pohon je po benzínu druhý nejprodávanější, přeskočil naftu.

Prodej nových vozů s hybridním pohonem podle statistiky od ledna do konce října vzrostl o 97 procent na 18 641 aut. Z toho plug-in hybridy rostly o 140 procent na 3213 vozů. Odbyt elektromobilů se zvýšil o sedm procent na 2021 aut. Vozy s elektrickým pohonem, tedy hybridy a elektromobily se na celkových prodejích podílely téměř 12 procenty. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

V České republice se prodalo ve třetím čtvrtletí 563 elektromobilů a 5787 hybridů (hybrid + plug-in hybrid). Tyto alternativní pohony posilují vůči dříve výrazně převládajícím spalovacím motorům.

Hybridů přibývá rychleji než bateriových elektrovozů

Zatímco většina automobilek směřuje svoji budoucnost pouze k elektrickým modelům, například Toyota sází na širší nabídku pohonů, zejména pak na hybridní pohony, ale rovněž na plug-in hybridy, bateriové elektromobily i vodíkové palivové články. „Na trhu je aktuálně již 4. generace našeho hybridního pohonu, která vznikla na základě dlouholetých zkušeností s vývojem a zdokonalováním této spolehlivé technologie. Popularita hybridů roste i v Česku, aktuálně prodáváme již přes 70 procent osobních vozů v hybridní variantě,“ říká Martin Peleška, ředitel českého zastoupení značky Toyota.

Podle vedoucího partnera společnosti EY pro automobilový průmysl Petra Knapa dieselové motory ztrácejí pozici rychleji, než se předpokládalo. Hybridní agregáty se staly standardním pohonem a za třetí čtvrtletí 2021 plug-in hybridy rostou meziročně rychleji než bateriové elektrovozy.

Hybridy jsou částečně odpovědí na nedostatek dobíjecích stanic

„Hybridní pohony jsou pro současný svět, kdy není tolik dobíjecích stanic, ideální. Lze tak jezdit ekologicky a mít jistotu dojezdu, která plně elektrickým autům chybí. Navíc si hybridy elektrickou energii sami jízdou vyrábějí,“ říká Milan Beutl, ředitel českého zastoupení Anytime carsharing, kde hybridní auta využívají.

Na trhu jsou nyní z ekologických pohonů vedle klasických elektromobilů na baterii tzv. full-hybridy, plug-in hybridy a také automobily na elektrický pohon s vodíkovými palivovými články.

Tisková zpráva zastoupení společnosti Toyota

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme