Vsadil na léčivé účinky konopí

Konopný vizionář Jiří Stabla jde do všeho naplno. Sám říká: „Mám vizi, jdu a nic mě nezastaví.“



Z mnoha profesí pětatřicetiletého havířovského rodáka vyčnívají tři obory. Téměř dvacet let působí jako DJ Nuff. Díky hudební profesi se odstěhoval na slunnou Ibizu, kde měl dokonce vlastní pořad v nejvlivnějším světovém Ibiza Global Radio.

Před devíti lety registroval první český zdravotnický prostředek z konopí a založil společnost Carun. Z úspěšné firmy, u jejíhož zrodu stála jeho dnes už bývalá přítelkyně Hana Pristášová, mu zbyla síť Konopných lékáren a 15procentní podíl. Ten by rád prodal a věnoval se rozvoji nové konopné a čistě veganské značky Hempin.

A třetím oborem jeho zájmu je marketingové poradenství; zaměřuje se zejména na neuromarketing a budování korporátní identity. Jako marketér se v dohledné době chystá do Connecticutu pomáhat jedné z místních velkých firem utvářet korporátní identitu (a ve volném čase samozřejmě hrát v klubu a věnovat se bojovým sportům).

Od boxu za mixážní pult

„Vyrůstal jsem jenom s maminkou bez podpory otce a hodně věcí jsem se musel naučit sám,“ vzpomíná Jiří Stabla na nelehké začátky. „Byli jsme druhá rodina, která se nastěhovala do nového sídliště Šumbark v Havířově. Mým druhým jazykem je romština a všichni tehdy říkali, že mě jednou zavřou.“

Přiznává, že hodně riskoval, hodně se bál, ale nakonec si všechno vybojoval. „Jako kluk jsem neměl peníze na školy, pak na školní docházku nebyl čas, ale snažím se doučit všechno, co mě zajímá a potřebuju. Je pro mě proto velkým zadostiučiněním, když dostanu pozvánku přednášet na vysoké škole.“

Od malička ho přitahovaly moderní technologie, byl jedním z prvních v Havířově, kdo měl počítač a mobil. Možnost vydělávat byla také důvodem, proč vzdělání přes výborný prospěch ukončil jen vyučením v oboru kuchař-číšník. Nikdy se mu nevěnoval, pokud se nepočítá příprava webu s veganskými recepty.

Nový vítr? Poté, co Kanada konopí zlegalizovala, se hodně věcí změnilo, je přesvědčený Jiří Stabla.

Pro obchod se zrodil, už jako čtrnáctiletý prodával na maminčino jméno Avon (kamarádi z té doby mu ostatně neřeknou jinak než Parfém), později se živil prodejem dek a lamp se spektrem slunečního záření…

V klukovských potyčkách se mu náramně hodil box, který trénoval. Techno hudbě propadl od chvíle, kdy se na české scéně objevila. Když mu trenér nabídl, aby dělal vyhazovače v místním klubu, nikdo tehdy neřešil, že ještě není plnoletý.

Po jedné rvačce odvezli i zraněného dýdžeje a Jiří vzal hraní za něj. Měl okamžitě úspěch. Místní barmanka tehdy označila jeho konzumační lístek přezdívkou „ňufíček“ a z toho vzniklo jméno Nuff (čti Naf).

Z havířovských klubů se postupně propracoval až do Mekky zábavy na španělský ostrov Ibiza a k mnoha hudebním oceněním. „Jsem prostě kluk z ulice, který se dokázal ze stoky dostat a dělat něco pro lidi,“ směje se Jiří.

Vzkříšení konopné velmoci

Ke konopí Jiřího Stablu dovedly chronické kožní problémy jeho přítelkyně, na něž zabírala podomácku vyrobená konopná mast. „Česko bývalo konopnou velmocí, ostatně první z mých Konopných lékáren a poraden vznikla právě na zámku Konopiště, za jehož jménem tato rostlina stojí. Lidé úplně zapomněli na pomoc z přírody a je na čase, abychom se k ní zase vrátili,“ tvrdí propagátor konopí, který je neustále ponořený do knih.

„Bez nich si nepřipadám celý. Všechno se snažím dopodrobna nastudovat. Třeba centrální nervovou soustavu, protože canabinoidy v ní prokazatelně fungují, podle mě jsou 100procentní budoucností farmacie.“

Říká, že potkává hodně těžce nemocných lidí a vidí, jaké účinky konopné preparáty mají. „Jenže to nejsou léčiva, jen kosmetické a potravinové doplňky, takže v souladu s legislativou vlastně nesmíme říkat, že léčí. Navíc konopí má kvůli psychotropním účinkům ve společnosti špatný zvuk. Ale my své produkty vyrábíme z takzvaného technického konopí, což je název, který nemám rád. Správně je to cannabis sativa – konopí seté, od nepaměti používané pro technické účely, zejména na výrobu oleje a vláken. Před devíti lety jsem se díky dobré zkušenosti s konopnou mastí rozhodl jít s výrobou konopných produktů proti všem a vyšlo mi to!“

Začátky byly těžké. Aby mohl vyrábět certifikované produkty v nejvyšší kvalitě, prodal Jiří Stabla byt. S přítelkyní začínali na farmářských trzích a čelili velkému odporu z mnoha stran. „Ale vydrželi jsme to a když jsem nedávno navštívil Cannafest, potěšilo mě, že každý věděl, kdo přišel. Vystavovaly tam čtyři velké české firmy, kterým jsem vdechl život,“ říká spokojeně.

Široký záběr

Současná nabídka několikaměsíčního působení v Connecticutu patří k těm, které se neodmítají, ale konopný vizionář už promýšlí, co bude dělat po návratu. Založil Cannabis Institut Czechia sdružující lidi z konopného průmyslu, chystá se do New Yorku představit konopný CBD Spray a novou značku konopných produktů Hempin.

„Lidi se mě ptají, jak to všechno stíhám. Jednoduše, protože mám vizi, jdu a nic mě nezastaví,“ říká s nakažlivým nadšením stoprocentní vegan přesvědčený o tom, že za svou energii vděčí zejména zdravé stravě, konopí a sportu.

„Jsem zblázněný do oboru a nemíním se odmilovávat. Z Connecticutu jistě přivezu nějaké smlouvy a jakmile vyřeším export, jsem přesvědčený, že jako bývalá konopná velmoc budeme opět hlavními lídry světového konopného průmyslu. Poté, co Kanada konopí zlegalizovala, se hodně věcí změnilo. Prostě konečně přišla správná doba!“

Přesto Jiří za svou největší lásku považuje hudbu, které nejvíc obětoval, a dokud to jde, chce si tuto profesi užívat. „Za dvacet už na mě nejspíš za mixážním pultem nikdo nebude zvědavý,“ přiznává. „Navíc při hudbě se na vás 19 999 lidí z 20 000 směje a baví se, to je nepopsatelná energie. V byznysu se na vás stejné množství lidí mračí, takže není co řešit. Ale říkám si, že pokud je člověk úspěšný v jedné věci, bude úspěšný i v jiné. 

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jana Šulistová. Foto: archiv.

Doporučujeme