Východní Evropu dobyly české tech firmy. Deloitte Technology Fast 50 zná vítěze

První místo v hlavní kategorii si potřetí odnesla česká platforma FTMO, na druhém místě je firma CityZen. Deloitte Technology Fast 50 je pravidelně vyhlašovaným žebříčkem padesáti nejrychleji rostoucích společností z regionu střední a východní Evropy.

V hlavním žebříčku 50 nejrychleji rostoucích společností z regionu CE skončilo celkem 18 firem z České republiky, kromě FTMO a CityZen také Woltair, Knihobot, Iterait, IP Fabric či Skladon. Průměrný růst obratu českých podniků umístěných v hlavní kategorii byl přes 1 600 % za čtyři uplynulé roky.

Slavnostní vyhlášení Technology Fast50 2023

Česká platforma pro tradery FTMO dosáhla na vítězný hattrick. Je to vůbec poprvé v historii soutěže, kdy jakákoliv společnost ovládla žebříček potřetí za sebou. Firma dominovala v silné konkurenci 18 zemí střední a jihovýchodní Evropy a Pobaltí.

Česku patří i druhé místo v hlavním žebříčku, na kterém se umístila firma CityZen, výrobce unikátního oblečení z bavlny.

Celkově se v hlavní kategorii 50 nejrychleji rostoucích firem umístilo hned 18 českých společností, tedy o pět více než loni. Tuzemské podniky navíc za hodnocené období rostly rychleji než ty z ostatních zemí – průměrné zvýšení jejich obratu činilo přes 1 600 %.

Žebříčku nejrychleji rostoucích tech firem ve střední a východní Evropě i v roce 2022 dominují Češi

Pohled do křišťálové koule

V kategorii Companies to Watch, která slouží jako pomyslná „křišťálová koule“, se za Česko nejvýše umístila společnost JOBka services (4. místo).

V kategorii Impact Stars´oceňující firmy, které propojují inovativní produkt či službu s pozitivním dopadem na společnost nebo životní prostředí, uspěly ELPLY technology, Invent Medical Group a VOS.health.

Speciální uznání CE Tech Rocketship!, kterým Deloitte společně se společností Google Cloud oceňuje podniky s nejlepšími škálovatelnými technologiemi, si z Česka odnesla firma APIFY Technologies.

Globální raketa

Hlavním vítězem se stala celosvětově úspěšná prop-tradingová platforma FTMO. Ocenění převzali její zakladatelé Otakar Šuffner a Marek Vašíček. Za vyhodnocené období v rámci letošního ročníku firma rostla o 5 815 %. V žebříčku hlavní kategorie se umísťují jen společnosti s nejrychlejším růstem tržeb za poslední čtyři roky.

FTMO je tak už potřetí v řadě nejrychleji rostoucí firmou střední Evropy, což za více než dvacetiletou historii soutěže představuje naprostý unikát.

Marek Vašíček a Otakar Šuffner, FTMO

„Ocenění v rámci programu Fast 50 pro nás bylo úplně první cenou, kterou jsme kdy dostali. Nevěděli jsme tehdy, jak vysoké tempo růstu přesně máme, a vůbec jsme se neohlíželi na ostatní. Nyní jsme byli v rámci programu oceněni již popáté, a třikrát za sebou jako vítěz hlavní kategorie. Pro celé FTMO je to skvělý ukazatel toho, že naše práce dává smysl a všechna dřina se vyplácí. Současně chceme vyjádřit díky všem, kteří stojí za touto úžasnou
akcí. Za těch několik let, kdy se Fast 50 účastníme, nám opravdu přirostla k srdci,“ říká Otakar Šuffner, CEO FTMO.

„Žádné z ocenění by ale nebylo možné bez našich téměř 200 kolegů. Těm patří hlavní poděkování i všechny výhry. Bez nich by globální úspěch a rychlý růst platformy možný nebyl. Aktuálně se ovšem společně s Otou těšíme na další roky, kdy se budeme na programu podílet. Věříme, že lokální Fast 50 má v prostředí technologických firem obrovskou váhu a dokáže pomáhat tam, kde je to potřeba,“ doplňuje technický ředitel společnosti Marek Vašíček.

Firma CityZen: Česká trička odolají špíně, pot na nich neuvidíte

CityZen nemá mezi výrobci oblečení konkurenci

Na druhém místě žebříčku hlavní kategorie Fast 50 se umístila česká firma CityZen. Výrobce chytrých bavlněných triček s hydrofobní úpravou zaznamenal za poslední čtyři roky růst tržeb o 5 160 %.

„Výsledky tohoto ročníku potvrzují, že české firmy v regionu střední a východní Evropy patří mezi absolutní špičku. Nejde pouze o FTMO, ale o všech 18 českých firem umístěných v hlavní kategorii. Navíc podniky z Česka rostly rychleji, než je průměr celé padesátky. Přitom se nedá říct, že by konkurence byla slabá, soutěže se stejně jako minule účastnili zástupci 18 zemí střední a východní Evropy a Pobaltí,“ upřesňuje Kateřina Novotná, partnerka poradenské společnosti Deloitte.

„Z umístění máme ohromnou radost. Velký dík patří zákazníkům, kteří naše oblečení pustili do svých šatníků, a kteří nám uvěřili, že skutečně funguje a zpříjemní jim každodenní život. Za úspěchem stojí především tým lidí ze CityZen, který odvádí skvělou práci,“ komentuje umístění CEO a spoluzakladatel CityZen Pavel Hrstka.

Tým CityZen

„Vše vyrábíme v ČR. Nedává nám smysl vozit oblečení přes půl světa, třeba se nám podaří vrátit slávu českému textilnímu průmyslu,” doplňuje Pavel Hrstka.

Soutěže se letos zúčastnilo celkem 317 firem z 18 zemí střední a východní Evropy, z toho 123 společností z Česka. Mezi padesátkou nejúspěšnějších v hlavní kategorii mělo Česko 18 společností stejně jako Polsko. Co do počtu oceněných firem v hlavním žebříčku se za Českem a Polskem umístilo Chorvatsko (5), Slovensko (4), Rumunsko (3), Bulharsko (1) a Srbsko (1).

Budoucnost byznysu: Companies to Watch

V rámci Companies to Watch byly oceněny rychle rostoucí firmy, které jsou příliš mladé na účast v hlavní kategorii. Stejně jako ve Fast 50 se zde posuzuje rychlost růstu tržeb, rozdílem je, že posuzované období tvoří místo čtyř jen poslední tři uzavřené účetní roky.

Často se tak jedná o společnosti, které mají šanci se v dalších letech umístit v hlavní kategorii. Letošním vítězem Companies to Watch se stala slovenská firma 3IPK, která využívá technologii blockchainu a umělou inteligenci ke zjednodušení procesů v leteckém a obranném průmyslu.

České podniky v tomto žebříčku obsadily celkem sedm příček, přičemž nejvýše (na 4. místě) se s růstem tržeb 1 268 % umístila společnost JOBka services vyvíjející mobilní aplikaci pro zjednodušení komunikace mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Dalšími oceněnými z Česka jsou například Yord a Virtual Lab, které poskytují řešení v oblasti virtuální reality. Oceněná byla také firma Cloudfield vyvíjející IT řešení v oblasti cloudu.

Impact Stars a CE Tech Rocketship!

V kategorii Impact Stars si v rámci České republiky odnesly ocenění tři společnosti: ELPLY technology, Invent Medical Group, a VOS.health. Zatímco společnost ELPLY technology nabízí úspornou alternativu k tepelným čerpadlům v podobě pískového úložiště, Invent Medical Group vyrábí 3D tištěné zdravotní pomůcky v oblasti ortotiky a protetiky. Firma VOS.health se věnuje vývoji platformy, která pomáhá lidem s udržováním mentálního wellbeingu. Všechny tyto společnosti propojují inovativní produkt či službu s pozitivním dopadem na společnost nebo životní prostředí.

Speciální ocenění v kategorii CE Tech Rocketship! si odnesla česká společnost APIFY Technologies vyvíjející nástroj pro automatizované scrapování webových stránek, který ulehčuje práci vývojářům a pomáhá zefektivnit jejich práci s daty. Spolu s dalšími třemi podniky z regionu získala v této kategorii zvláštní uznání. Absolutním vítězem kategorie se stala polská firma Openloyalty.

Středoevropský tech je na vzestupu, Česko hraje prim

Podle lídra soutěže za střední Evropu Jiřího Sauera startupová scéna střední Evropy v řadě ukazatelů vede před Západem včetně Skandinávie.

Například dle zprávy Dealroom.co celková hodnota startupů v regionu střední a východní Evropy (CEE) od roku 2017 vyrostla hned čtyřikrát, což je více než v západní Evropě nebo právě ve Skandinávii.

„Startupový ekosystém střední Evropy je úspěšný i přes nelehkou situaci posledních let. Že se v tomto dynamickém regionu daří zejména mladým technologickým firmám z Česka, nedokazuje pouze jejich úspěch v naší soutěži, ale také řada dat. Co mají tyto firmy společného, to je samozřejmě tah na branku, ale také ochota founderů přečkat těžké období a s budováním svých startupů to nevzdávat. Ukazuje se, že ty nejúspěšnější firmy nemusejí mít sídlo v Americe, protože v Evropě a Evropské unii mají volný přístup na největší světový trh,“ vysvětluje Jiří Sauer, lídr Deloitte Technology Fast 50 Central Europe.

Dle dat Eurostatu se české startupy dožívají vyššího věku například oproti startupům z Polska, Německa, Maďarska, ale také Estonska. Úspěch českých firem dokazují i jejich historické výsledky v soutěži.

Partnery programu Deloitte Technology Fast 50 CE pro Českou republiku jsou společnosti Citibank, Livesport, J&T Ventures, Seed Starter České spořitelny, PSN, Nespress Professional, CzechInvest, Jihomoravské inovační centrum (JIC), Moravskoslezské inovační centrum (MSIC), Startup Kitchen, a regionální partner soutěže Google Cloud.

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme