Video

Vyměnil stabilitu v korporátu za nejistotu v podnikání ve firmě, která vyrábí lezecké produkty

Patnáct let budujete svou kariéru v mezinárodním korporátu. Daří se vám, dostáváte na starosti větší projekty s ještě většími rozpočty. Vrchol je již blízko. Jenže pak se s kamarádem v hospodě v Tisé bavíte na téma lezeckých chytů. Oba jste vášniví lezci.

Opustit zlatou klec a pustit se do vlastního podnikání je krok, který chce obrovskou odvahu. A někdy jde spíše o emoční rozhodnutí než racionální. Zakladatel firmy VirginGrip, Tomáš Riese, odvahu našel. A přestože jeho začátky nebyly vůbec jednoduché a sáhl si na dno, dokázal, že když máte vášeň k tomu, co děláte, nic vás nezastaví.

Firma vyrábí lezecké produkty jako jsou polyuretanové chyty, dřevěné lezecké struktury a polyesterová laminátová makra | VirginGrip

Inovační centrum Ústeckého kraje podporuje mentorským programem Platinn mnoho firem po Ústeckém kraji. Jednou z takových firem je i VirginGrip. Firma vyrábějící lezecké produkty jako jsou polyuretanové chyty, dřevěné lezecké struktury a polyesterová laminátová makra.

Když jsme v roce 2018 jeli do Tisé, kde jsme Tomáše poprvé vyzpovídali, čekal nás typický garážový startup, nevelká, spíše rodinná výrobní dílna, trochu punk, ale v pozitivním slova smyslu. Po pár minutách mluvení s Tomášem jste totiž viděli, jak pro obor svého podnikání doslova hoří a podnikání bez vášně si nedokáže představit.

Světový obchod z Tisé

Většina firem, které prodávají lezecké chyty, kompletně deleguje celou výrobu na dodavatele. Firma VirginGrip na to šla jinak. Chtěla mít výrobu pod kontrolou, a tak navázala spolupráci s firmou z Bavorska a po 9 měsících tvrdé práce a hlavně skvělé spolupráce si vyvinuly vlastní polyuretanový materiál, ze kterého začaly vyrábět udržitelné lezecké chyty.

Mimochodem právě za tuto inovaci získali 1. místo v soutěži o nejvíce Inovativní firmu Ústeckého kraje za rok 2019 v kategorii začínající firmy. Podstatné také je, že chyty neztrácejí na kvalitě. A pro tyhle vlastnosti je znají už v Japonsku, Jižní Koreji, Taiwanu, Austrálii, Singapuru, Malajsii, USA a ve většině státech Evropské unie.

Pracovat lokálně, myslet globálně

Kvůli svému zaměstnání Tomáš 9 let pracoval v Belgii z toho tam 4 roky žil s rodinou. Jak sám říká, o podnikání nikdy nijak nesnil. Podnikání si ho našlo samo. Na podzim 2019 se Tomáš rozhodl ukončit zaměstnanecký poměr a investoval veškerý svůj čas a energii do svého podnikání.

„Mít možnost dojít si do práce pěšky pro mě byla obrovská změna, kterou jsem si užíval. Mnoho lidí to nechápalo. Jenže já jsem skoro každé pondělí vstával ve 4:05, abych byl v 8:50 v Belgii v kanceláři. Měl jsem třeba i 200 letů za rok,” popisuje zakladatel VirginGrip Tomáš Riese svou tehdejší cestu do zaměstnání a doplňuje: „Pracovat lokálně, a to včetně toho, že máme většinu našich dodavatelů cíleně z tohoto kraje, mi dává velký smysl.”

Tvrdý náraz do zdi

Po pár měsících bylo vidět, že ten směr je správný. Dařilo se. Pak přišlo něco, co ovlivnilo život nás všech – pandemie Covid-19. Dodavatelé chytů vyrábějí své produkty pro indoor lezecké stěny, ty ale v pandemii musely zavřít. Navíc VirginGrip jsou typičtí subdodavatelé, takže žádná ze státních podpor se jich netýkala. „Člověk si říká, proč já? Proč se to muselo stát mě? Bylo to opravdu správné rozhodnutí skončit v dobrém zaměstnání a jít podnikat?”

Firma vyrábí udržitelné lezecké chyty | VirginGrip

Ve VirginGrip však ukázali, že každá krize je i příležitost. A tak v dubnu 2020 začali pracovat na novém produktu – BLOCKids, lezeckých stěnách pro děti do jejich pokojů. A už na podzim 2020 produkt uvedli na trh. Byl to chytrý tah, kterým nejen diverzifikovali své produktové portfolio, ale také si tím našli novou cílovou skupinu.

„Upřímně.. v tu dobu to pro nás byla záchrana. Pandemie nás tvrdě zasáhla. A BLOCKids byla spása”. A že se tenhle produkt nestal jen záplatou na krizi, ukazuje fakt, že lezecké stěny pro děti se dnes dobře prodávají a těší se stále většímu zájmu.

Co neroste, to hnije

VirginGrip už dávno není garážová firma z Tisé. Kvůli rostoucí poptávce, která si žádá větší výrobní kapacitu a ta zase větší prostory, přestěhovali svou výrobu do Ústí nad Labem. A ze startupu o 4 lidech se stala firma s 13 zaměstnanci. „Čtyři roky po sobě rosteme o 100 % každý rok. Asi to zní dobře, ale zároveň je to velký tlak na procesy uvnitř firmy a tok peněz. Naštěstí mám kolem sebe super tým, na který mohu přehodit operativu, a já se tak mohu zabývat strategií firmy,” popisuje růst Tomáš Riese.

Tomáš využívá mentorského programu Platinn od Inovačního centra Ústeckého kraje, který podporuje firmy v jejich rozvoji. Od doby, kdy vstoupil do programu, se obrat firmy zvýšil o 600 %. „Věděl jsem, že nemám zkušenosti s podnikáním. Sice jsem řídil velké mezinárodní projekty, ale stále jsem viděl na sobě mezery. Říkal jsem si, že větší chyba by ale byla, kdybych Platinn nezkusil. Mé štěstí bylo, že jsme si neskutečně sedli s mým mentorem Filipem Kvapilem. Beru ho jako mého “byznys psychoanalytika”, kterému se svěřím a on mi dá zpětnou vazbu, ze které v byznysu těžím na další měsíce. Vlastně si tak uvědomuji, že bez něj by ta cesta byla ještě složitější,” chválí si Tomáš spolupráci s mentorem z programu Platinn.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme