Výroba čokolády v Srbsku a příležitosti pro české firmy

Firma Atlantic Grupa uzavřela regionální strategické partnerství se společností Barry Callebaut, vedoucím světovým výrobcem vysoce kvalitních výrobků z čokolády a kakaa.

Barry Callebaut nedávno uvedl do provozu svůj nový výrobní závod v blízkosti města Novi Sad v Srbsku. Toto partnerství vyústilo ve vytvoření nové značky čokolády s názvem Jimmy Fantastic, která je zatím určena především pro trhy Chorvatska a Slovinska.

Také firma Soko Štark, srbský producent čokolády s výrobním závodem v Bělehradě, který patří do skupiny Atlantic Grupa, přestane vyrábět čokoládovou hmotu a tento polotovar pro něj bude vyrábět právě výrobní závod Barry Callebaut u Nového Sadu.

Výrobní závod Soko Štark v Bělehradě bude čokoládu, vyráběnou podle jeho receptu u Barry Callebaut, nadále jen lisovat a balit. Pro české firmy dodávající do společnosti Soko Štark sušené mléko to bude pravděpodobně znamenat snížení dodávek.

Na druhé straně se otevírají možnosti dodávek sušeného mléka pro nový závod Barry Callebaut v Srbsku, který bude mít vyšší produkci čokolády a tím také vyšší potřebu dodávek sušeného mléka než měl samotný Soko Štark.

Autor: Vladimír Váňa. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme