Výše zahraničních investic dosáhla v Kanadě tříletého maxima i přes nesnáze s ropou

 


  • Země: CA – Kanada
  • Datum zveřejnění: 26.03.2019

Přímé zahraniční investice v Kanadě vzrostly v roce 2018 a naznačují tak, že firmy znovu nabývají důvěru v kanadskou ekonomiku po jejím zpomalení v důsledku klesajících cen ropy a nejistot v mezinárodním obchodu. 
Kanadský statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že přímé zahraniční investice vzrostly v loňském roce na 51,3 miliard CAD, tedy nejvyšší roční hodnotu od roku 2015. Tato částka zahrnuje příchozí investice v hodnotě 16,4 miliard CAD za poslední tři měsíce roku 2018, tedy druhou nejvyšší hodnotu celkových investic za kvartér od roku 2015. 
Tato čísla představují zotavení se po neúspěšném roce 2017, kdy se příchozí investice propadly na nejnižší hodnotu od roku 2010 důvodem odlivu kapitálu z kanadského ropného průmyslu a obav o budoucnost dohody NAFTA (Severoamerická dohoda o volném obchodu). Velká část loňských přímých zahraničních investic v Kanadě směřovala do ne-energetických sektorů kanadského hospodářství.
Zpráva Statistického úřadu by také měla přinést úlevu pro politiky, kteří počítají, že investice přispějí k větší ekonomické expanzi Kanady, která se potýká se zpomalením spotřeby domácností. Potřeba přilákat investice byl jeden z argumentů kanadského premiéra Justina Trudeau pro vládou zorganizované dočasné odpisy pro kapitálové investice ve výši 14 miliard CAD loni v listopadu. 
„Zatímco klesající ceny ropy způsobily nižší atraktivitu kanadského ropného průmyslu, oživení v ostatních sektorech ekonomiky je povzbuzující,“ prohlásila Priscilla Thiagamoorthy, ekonomka z Bank of Montreal ve zprávě pro investory.

Vypracoval CzechTrade tým Calgary
Zdroj: EnergyNow Media

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme