Vysokorychlostní trať Jeruzalém – Tel Aviv je konečně kompletní

Dne 21. prosince byla zprovozněna celá vysokorychlostní železniční trať mezi Tel Avivem a Jeruzalémem.

Nyní mají cestující další možnost, jak se dostat z Jeruzaléma do Tel Avivu a zpět. Po 11letém zpoždění začalo v sobotu 21. prosince konečně fungovat celé vysokorychlostní železniční spojení mezi Tel Avivem a Jeruzalémem. Doposud končil vlak z Jeruzaléma na telavivském letišti. Stavba celé železniční tratě stála přibližně sedm miliard NIS (2 miliardy USD). Jeruzalémská stanice je 80 metrů pod zemí, což z ní činí jednu z nejhlubších železničních stanic na světě se třemi dlouhými a strmými eskalátory sestupujícími do hlubin Jeruzaléma.

Čas cesty na kompletní trase je přibližně 30 minut. „Tato trasa se stane velmi populární, když si lidé uvědomí hlavní výhody cestování mezi dvěma největšími izraelskými městy před jiným způsobem dopravy,“ uvedl zdroj z izraelského ministerstva dopravy a dodává: „Poptávka po této trase bude neustále stoupat a stane se jednou z nejpopulárnějších tras v jízdním řádu Izraelských železnic, ne-li nejpopulárnější ze všech. Mění to situaci lidí, kteří pracují v Jeruzalémě a žijí v Tel Avivu, a naopak.“

Zprovoznění celé expresní linky výrazně usnadní činnost také místním a zahraničním podnikatelům, neboť mnozí z nich musí častokrát jednat souběžně v obou nejvýznamnějších izraelských městech. Podle Izraelských drah se v budoucnu plánuje další rozšíření expresních tratí. Jednou z možností, která je zvažována, je prodloužení trasy až ke Zdi Nářků.

Zdroj: https://itn.co.il
Připravil kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade / CzechInvest Israel

• Teritorium: Izrael

Doporučujeme