Vysokoškoláci z technických oborů dostali zdarma online přístup do databáze norem

Česká agentura pro standardizaci (ČAS) nově nabízí studentům technických vysokých škol zdarma přístup do online databáze českých technických norem (ČSN) a souvisejících technických informací.

Organizace, která má ze zákona na starosti distribuci ČSN, tak může učinit díky podpoře ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Řeší se tak dostupnost českých technických norem pro studenty technických fakult, kteří je potřebují pro studium i pro budoucí práci. Právě při studiu mladí lidé učí se s normami pracovat, plnohodnotný bezplatný přístup do databáze jim tak významně usnadní život.

„Dříve mohli studenti využívat přístup do databáze ČSNonline prostřednictvím některých veřejných, univerzitních a dalších knihoven a studoven. To se však spolu s loňským uzavřením těchto zařízení v kontextu s koronavirem změnilo. Pro mnoho studentů to znamenalo řadu komplikací zejména při zpracovávání závěrečných prací,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Protože školy neměly alternativní řešení, online komerční přístup do technických norem si museli platit sami studenti. MPO a Česká agentura pro standardizaci se rozhodly situaci změnit a vstup zdarma do ČSNonline pro studenty techniky prostřednictvím České agentury pro standardizaci umožnit.“

Příprava na praxi

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl, který má oblast standardizace na starosti, upřesňuje: „Bezplatný přístup do online databáze českých norem pro studenty technických fakult je zcela konkrétním příkladem podpory technického vzdělávání, tedy jedné z priorit MPO. Jsem moc rád, že se i v této nelehké době podařilo na danou věc zajistit finance a pevně věřím, že to studenti náležitě využijí.“

Cílem je toto řešení v budoucnosti nabídnout všem vysokým školám technického typu tak, aby přístup do ČSNonline prostřednictvím České agentury pro standardizaci měli všichni tamní studenti. „Studenti techniky mohou tento důležitý zdroj informací v oblasti technických oborů využívat bez omezení lokality a konkrétního zařízení a naučit se s tímto typem databáze pracovat, což v budoucnu zcela jistě využijí v praxi,“ doplňuje ředitel České agentury pro standardizaci Zdeněk Veselý.

Projekt je určen pro všechny vysoké školy technického typu, tedy pro zhruba 65 tisíc studentů. Demoverze přístupu do bibliografické databáze s náhledy, bez plných textů norem, je dostupná na stránce agentury ČAS.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme