Výstavba metra na Nové istanbulské letiště

V Istanbulu je v plném proudu výstavba metra na Nové letiště. Dle plánů by stavební práce měly být hotovy začátkem roku 2020.

Nové letiště, které bylo oficiálně otevřeno loni na podzim a do plného provozu uvedeno letos v dubnu, se nachází zhruba 35 km severozápadně od centra Istanbulu. Letiště má nyní kapacitu odbavit 90 mil. cestujících, přičemž do budoucna se plánuje s jeho rozšířením až na 200 mil. pasažérů, čímž by se mohlo stát největším leteckým uzlem na světě. (Předpokládá se, že o prvenství bude bojovat s letištěm v Pekingu). 

V současnosti zatím není Nové istanbulské letiště spojeno kolejovou dopravou. Na tomto projetu se nyní usilovně pracuje, jelikož je kolejové propojení s centrem města nutné pro jeho další rozvoj. V současnosti na projektu metra dělá na 4000 lidí s 10 hloubícími stroji, které měsíčně vyhloubí 1,23 km tunelu. Nyní je tak vyraženo již 30 km z celkových předpokládaných 40 km, kterou má mít nová linka metra. Vzhledem k velké vzdálenosti letiště od centra města se počítá s tím, že v tunelech budou jezdit rychlovlaky o maximální rychlosti 120 km/h, což je o 40 km/h víc než jezdí vlaky metra standardně. Nově budovaná linka metra s označením M11 by se dle plánů měla otevřít již začátkem roku 2020.

Blíže např.: http://www.hurriyetdailynews.com/full-speed-ahead-for-istanbul-airport-subway-line-146367
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Istanbulu.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme