Vývoj cen potravin v Srbsku

Omezení vývozu pšenice z počátku tohoto roku způsobilo, že Srbsko má na počátku sklizně plné sýpky a není kam dávat novu úrodu.

Jednotliví zemědělci, proto budou muset prodávat nově sklizenou pšenici hned po sklizni, kdy je cena nejnižší. V Srbsku klesla cena pšenice za poslední měsíc z 0,43 EUR/kg na 0,26–0,30 EUR/kg a očekává se další pokles.

Ilustrační fotografie

Nízká výkupní cena však působí komplikace pěstitelům. Na jejich nátlak rozhodla srbská vláda na svém posledním zasedání o intervenčním nákupu 130 tis. tun pšenice, za cenu 0,34 EUR/kg, do Státních hmotných rezerv. Toto opatření má za cíl zastavit pokles ceny na srbském trhu.

Sklizeň pšenice je v Srbsku v plném proudu a očekává se, že letos se sklidí kolem 3 milionů tun. To znamená, že Srbsko bude mít více než jednou tolik, než kolik činí jeho roční spotřeba (cca 1,5 milionu tun). Přesná data o letošní sklizni pšenice budou známa přibližně za dva týdny, kdy žně končí.

Priorita při českém předsednictví v Radě EU? Východní partnerství

Prodloužení omezení maloobchodních cen u základních potravinářských produktů

Vláda Srbska na svém posledním zasedání přijala usnesení, ve kterém prodlužuje dočasné omezení maloobchodních cen u základních potravinářských produktů. Jedná se o mouku typu T-400 a T-500 v balení do 5 kg včetně, bílý cukr krystal, UHT mléko s 2,8 procenty tuku, jedlý slunečnicový olej a vepřové maso – kýtu.

Omezení maloobchodních cen má za cíl zastavit nárůst cen těchto produktů, který má negativní dopad na životní standard obyvatel Srbska.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme