Vývoj světové ekonomiky byznysu nenahrává, očekávání firem jsou střízlivá

Podniky ve světě mohou v roce 2023 očekávat přísné úvěrové podmínky a slabší růst, než se očekávalo. První čtvrtletí letošního roku, s ohledem na stav světové ekonomiky, uzavírají firmy se smíšenými pocity.

„To, že se globální ekonomika v roce 2022 držela dobře, vzbudilo na trzích při vstupu do roku 2023 důvěru, i když údaje o inflaci přicházející z eurozóny a USA mohou počáteční veselí zkalit. Podniky musejí bohužel očekávat přísné úvěrové podmínky a slabší růst, než se předpokládalo,“ říká hlavní ekonom Dun & Bradstreet Arun Singh.

Ilustrační fotografie

Březnové zasedání Americké centrální banky (FED) může podle něj vyústit v další zvýšení sazeb v USA o 25 bazických bodů. Údaje přicházející z Asie přitom naznačují stabilní ekonomický výhled minimálně pro tento region.

„Zatímco opětovné otevření pevninské Číny bude dobrým znamením pro ostatní asijské ekonomiky, slabost exportních trhů EU, Spojeného království a USA může vyhlídky regionu utlumit,“ doplňuje ekonom.

Ekonomika se držela, ale očekávání byla příliš optimistická

Údaje o růstu HDP z jednotlivých zemí potvrdily, že se globální ekonomika v roce 2022 držela relativně dobře, vývoj ale nebyl tak pozitivní, jak se trhy původně domnívaly – odhady HDP za 4. čtvrtletí 2022 byly například pro Spojené státy či pro Německo revidovány směrem dolů.

Údaje o globální inflaci naznačují, že se blížíme ke konci současného cyklu zpřísňování měnové politiky, ale opět nejsme tak blízko, jak ekonomové původně předpokládali.

Podniky trápí zdražování materiálu. Úspory nacházejí v cirkulární ekonomice

Inflace v některých částech Evropy (včetně Česka a mnoha zemí eurozóny) byla na konci roku 2022 vyšší, než se očekávalo, a dokonce vyšší než v předchozích měsících, celková inflace v USA neklesla tak, jak se očekávalo. Jádrová inflace po celém světě stále roste. Podniky budou pravděpodobně delší dobu čelit napjatým úvěrovým podmínkám.

Zhoršuje se výhled západní a střední Evropy?

Regionální výhled západní a střední Evropy se podle společnosti Dun & Bradstreet „zhoršuje“. Navzdory nejchmurnějším předpovědím se ovšem eurozóna i Spojené království v roce 2022 vyhnuly recesi, i když jen o vlásek.

Protivítr však přetrvává. Růst by měl v první polovině roku 2023 ztratit dynamiku a vzhledem k tomu, že jádrová inflace je výrazně nad cílem, ECB i BoE pravděpodobně v nadcházejících měsících zůstanou na trajektorii zvyšování úrokových sazeb.

Zatímco úvěrové riziko se v přísnějším finančním prostředí výrazně zvyšuje, podniky by měly podle Singha zůstat ostražité.

V posledním čtvrtletí roku 2022 vzrostl počet insolvencí v EU oproti třetímu čtvrtletí o 27 procent; zatímco likvidace firem ve Spojeném království jsou na podstatně vyšší úrovni než v letech před pandemií a potvrzují trend, který začal v roce 2021.

 Ačkoli se Evropa zatím vyhnula nejhoršímu scénáři prodloužené recese vyvolané energetickou krizí, inflace zatím není překonána. Tlak na náklady podniků pravděpodobně zůstane zvýšený a poptávka se bude pravděpodobně snižovat, protože spotřebitelé budou nadále pociťovat erozi své kupní síly.

Redakčně upravená tisková zpráva Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme