Vývoz kávy a riziko odlesňování ve Vietnamu

Kávové společnosti ve Vietnamu v současné době čekají na pokyny Evropské unie k provádění nařízení o odlesňování (EUDR).

Podle EUDR musí být každý provozovatel nebo obchodník, který uvádí komodity jako sója, hovězí maso, palmový olej, dřevo, kakao, kávu či přírodní kaučuk na trh EU schopen prokázat, že produkty nepocházejí z nedávno odlesněné půdy nebo nepřispěly k degradaci lesů.

Ilustrační fotografie

Nařízení představuje vícenáklady a administrativní zátěž pro kávový průmysl. „Směrnice EUDR byla vydána, ale pokyny k implementaci ještě nebyly poskytnuty,“ řekl Le Thi Hoai Thuong, manažer firmy Nestlé Vietnam na nedávné konferenci o udržitelnosti. „Regulace je nejen komplikací, ale je to i příležitost ukázat, že Vietnam má nízké riziko odlesňování, což vytváří výhodu pro podniky vyvážející do Evropy,“ domnívá se Thuong.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

EUDR schválil Evropský parlament v červnu letošního roku a vstoupí v platnost 30. prosince 2024. Pro malé podniky bude navíc platit dvouletý odklad. Podle Evropské federace kávy se nové předpisy EU vztahují na všechny druhy kávy, produkované jak v EU, tak mimo ni, a mají dopad na všechny země vyvážející kávu.

EU je v současné době největším vývozním trhem kávy pro Vietnam (téměř 40 % z celkového obratu). V roce 2022 dosáhla hodnota vývozu vietnamské kávy do EU téměř 1,5 miliardy USD, což je o 42 % více než v roce 2021. Do EU vyváží Vietnam především surovou kávu, konkrétně 95 % z celkové hodnoty.

Při implementaci EUDR hodnotí Agentura EU pro řízení dovozu riziko dovozu zboží na základě dvou kritérií: a) vyhodnocení rizik dovozního dodavatelského řetězce pomocí konvenčních metod; b) rizika země nebo regionu produkce podle kritérií stanovených EU.

Složitý dodavatelský řetězec kávy ve Vietnamu ztěžuje sledování zdroje. Na začátku řetězce jsou farmáři a více než polovina produkce pochází z malých plantáží. Kávové plantáže domácností jsou často menší než tři hektary. Výkup funguje na několika úrovních, přičemž obce a provincie propojují farmáře se zpracovatelskými a exportními společnostmi. Na export jde více než 80 % z celkové produkce kávy.

Vietnam má v produkci kávy významný potenciál, je druhým největším světovým producentem a vývozcem po Brazílii. Je také největším výrobcem a vývozcem kávy robusta na světě. Podle odborníků je riziko odlesňování související s procesem výroby kávy nízké. Shromažďování a dokumentování důkazů, které to dokládají, však vyžaduje dostatečné zdroje z hlediska personálu, technologií a financí.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme