Vývoz mražených potravin z Číny ohrožen koronavirem

Čína se v současnosti potýká s vlnou covidu-19, která sice není do počtu případů nijak závažná, jedná se o desítky nových případů, ale v kontextu nadále držené politiky nulové tolerance covidu-19 se jedná o nepřípustný stav.

Hlavním ohniskem je momentálně přístavní město Ta-lien v severovýchodní Číně, jehož denní přírůstky představují více než polovinu nových případů v celé Číně.

Prvním zjištěným nakaženým v Ta-lienu byl zaměstnanec chladírenského skladu, což je prostředí, které Čína považuje za rizikové pro šíření nákazy, a to kvůli údajné schopnosti viru přežít delší dobu v chladném a vlhkém prostředí.

Ramadán dočasně mění fungování islámských zemí. Na co musí dát exportér pozor?

Podle čínských státních novin Global Times ta-lienské místní úřady v pondělí nařídily veškerým podnikům pracujícím s potravinami v chladícím řetězci zastavit provoz. Není známo, jak dlouho má tato odstávka trvat, může ale ohrozit zásobování Spojených států a Evropy mraženými potravinami v období Vánoc.

Ta-lien představuje přibližně třetinu čínské kapacity chladírenských skladů a její převážná část je určena k exportu. Problémy však díky tomu mohou vyvstat i na čínském domácím trhu, neboť přísná karanténní opatření již delší dobu napínají dodavatelské řetězce, situace se zásobováním se tedy může dále zkomplikovat.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme