Vývoz ovoce z jihovýchodní Asie do Číny ovlivněn covidem

Čínské spotřebitele vyděsily nedávné detekce stop koronaviru na importovaném exotickém ovoci, konkrétně se jednalo o pitahayu z Vietnamu a longan z Thajska.

Mnozí spotřebitelé zejména z oblastí, kde bylo dotyčné ovoce zachyceno, se hodlají nákupů importovaného ovoce zdržet. V reakci na tyto nálezy zpřísnila některá města kontrolu prodejců tohoto ovoce a obchody, které je prodávaly, musely být zavřeny.

Ilustrační fotografie

Dle novin South China Morning Post byla tisícovce lidí ve městě Šao-sing, kteří přišli do kontaktu s vietnamskou pitahayou, přikázána domácí karanténa, stejně jako jejím prodejcům v jiných městech. Důsledkem je i její stahování z pultů obchodů.

Protikoronavirová opatření komplikují ale i čínský dovoz rychle se kazících potravin a ovoce z Myanmaru. Silniční přeprava mezi Čínou a Myanmarem pozastavená z důvodu boje proti covid-19 byla obnovena koncem listopadu, přísné a zdlouhavé kontroly však doposud znemožňují plynulý pohyb zboží přes hranice.

Kde dříve do Číny projížděly stovky nákladních vozů se zbožím, je nyní dle South China Morning Post odbaveno pouze kolem čtyřiceti vozů denně. Výsledné průtahy vedou k tomu, že se naložené ovoce kazí a končí vyložené podél cest.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme