Vývoz slunečnicového oleje a další novinky ze sektoru zemědělství v Srbsku

Vláda Srbska upravila opatření k omezení vývozu rafinovaného slunečnicového oleje. Vývoz nově umožní firmám, které jsou přímými výrobci.

Toto opatření má umožnit vývoz stávajících zásob, tak aby se uvolnil prostor pro novou produkci s ohledem na nadcházející sklizeň slunečnice, která začíná v polovině srpna. Tím se opět otevře prostor českým firmám pro nákup srbského slunečnicového oleje.

Ilustrační fotografie

Česká republika není v produkci slunečnicového semene soběstačná a slunečnicový olej dováží. Jen ze Srbska dovezla v loňském roce 3 415 tun oleje za necelých 114 milionů Kč.

Za prvních pět měsíců tohoto roku (do úplného zákazu vývozu) bylo ze Srbska do České republiky dovozeno 1 262 tun slunečnicového oleje za 50,5 milionů Kč.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Seminář k chovu drůbeže

Ve dnech 27.–30. 9.2022 bude v hotelu Omorika poblíž Kremna v jihozápadním Srbsku odborný časopis Živinarstvo (Drůbežářství) pořádat seminář k problematice chovu drůbeže. Mezi tématy semináře bude prezentace aktuální situace v oblasti chovu drůbeže v Srbsku, řešení výživy drůbeže a některých nemocí a také světové trendy.

Semináře se pravidelně účastní srbští drůbežáři a veterináři se specializací na drůbež. Zpravidla se semináře účastní také odborníci z dalších zemí regionu západního Balkánu. Kromě toho zde vystupují i zástupci firem z Německa, Itálie a dalších zemí, kteří dodávají na srbský trh svoji produkci.

Seminář může být pro české firmy příležitostí k představení produkce a k navázání nových kontaktů. Bližší informace je možné získat dotazem na dusanka.cobanovic@gmail.com.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme