Vývozu se v prosinci příliš nedařilo, na export šlo méně aut

Podle předběžných údajů skončila v prosinci 2019 bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 6,7 miliardy korun. To byl meziročně o 2,1 miliardy korun horší výsledek. Uvedl to Český statistický úřad.

Celkovou bilanci zahraničního obchodu nepříznivě ovlivnilo především snížení kladného salda  motorových vozidel o pět miliard korun. Dále se prohloubil schodek bilance s potravinářskými výrobky a základními farmaceutickými výrobky.

Příznivě na celkové saldo naopak působil hlavně menší schodek bilance zahraničního obchodu s chemickými látkami a počítači či optickými přístroji.

V celém roce 2019 dosáhl podle Českého statistického úřadu přebytek bilance zahraničního obchodu 149 miliardy korun, což představovalo meziroční růst o 50,5 miliardy. V porovnání s rokem 2018 se vývoz zvýšil o dvě procenta a dovoz o 0,6 procenta.

Poptávka asi zůstane vlažná

„Přestože měl prosinec meziročně o jeden pracovní den více, dynamiky exportu a importu nominálně meziročně klesly. Z teritoriálního hlediska se obchodní bilance meziročně nejvíce zlepšila s Čínou, Tureckem a Ruskem, a zhoršila s Německem a Nizozemskem,“ komentuje Jiří Pour, ekonom skupiny UniCredit. „Export motorových vozidel v prosinci opět poklesl, a poslední kvartál tak byl v tomto ohledu nejslabší z celého loňského roku, a to navzdory zlepšení registrací nových vozidel u klíčových zahraničních partnerů. Celoroční vývoz motorových vozidel v korunovém vyjádření ale i tak přidal čtyři procenta, což svědčí o tom, že se českým automobilkám dařilo v roce 2019 prosazovat na zahraničních trzích, a to navzdory utlumené světové poptávce po autech,“ uvádí ekonom.

Podle Jiřího Poura není pravděpodobné, že se situace v začínající sezoně změní . „Tento rok oživení zahraniční poptávky ve světle globálních rizik neočekáváme, proto ani český zahraniční obchod nebude dosahovat oslnivých výkonů. Růst obchodního přebytku vidíme letos okolo 20 miliard, a to především v důsledku nižších investičních dovozů,“ dodává analytik.

(red)

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme