Významná česká investice ve východním Srbsku

Kolínská firma Spel Manufacturing, s.r.o. zabývající se výrobou kabelových a vodičových svazků, rozvaděčů a elektrických podsestav a také smluvní výrobou nízkonapěťových komponentů, uzavřela dne 7. května smlouvu o greenfield investici ve východním Srbsku.

Lokalita investičního pozemku o ploše 0,65 ha se nachází v nově vybudované průmyslové zóně města Bela Crkva v jihobanátském okruhu v srbské autonomní oblasti Vojvodina, kde mj. pobývá početná česká krajanská komunita. Firma si tak od této lokality slibuje dobrou dostupnost zaměstnanců, a to i vzhledem k faktu, že v obci panuje téměř 20% nezaměstnanost.

Český investor plánuje v průběhu dvou let výstavbu nového závodu na výrobu jeho současných produktů, kde by v budoucnu mělo být zaměstnáno až 70 pracovníků. Součástí nové průmyslové haly budou mimo sklad a výrobu také moderní kancelářské prostory.

Pro investici v Srbsku se firma rozhodla zejména pro dobrou dostupnost kvalifikované pracovní síly a rozšíření současných výrobních kapacit. Společnost bude v budoucnu fungovat na principu Contract Manufacturing, což znamená, že na bázi zákaznických požadavků a specifikací bude zajišťovat výrobní služby v segmentech jako je stavebnictví, chladírenský průmysl, doprava a další.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bělehradě (Srbsko).

• Teritorium: Srbsko
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme