Významné čínské veletrhy opět i v prezenční formě

Jako důkaz úspěšného boje proti pandemii covid-19 prezentuje Čína obnovení prezenční formy významných veletrhů.

Jedním z nejvýznamnějších čínských veletrhů je China Import and Export Fair známější pod názvem Canton Fair, který je od roku 1957 pořádán vjihočínském městě Kanton (Guangzhou).

Po roční pauze, kdy se veletrh konal pouze online formou, jej návštěvníci budou moci v říjnu navštívit opět i fyzicky. Online část veletrhu však zůstane zachována, protože se osvědčila, a bude veletrh doplňovat.

Do „off-line“ podoby se již vrací většina veletrhů, jejichž organizaci v minulém roce poznamenal covid-19, ale kombinace s online často zůstává, což umožňuje oslovení širší veřejnosti. Organizátoři veletrhů zvyšují jejich atraktivitu pro vystavovatele pozýváním influencerů, pořádáním online prodejních akcí v živém přenosu a spoluprací s velkými e-commerce platformami.

Návrat k prezenční formě veletrhu Canton Fair demonstruje čínskou sebedůvěru v boji s covid-19 a otevřenost zahraničnímu obchodu. Ačkoli byla Čína v potlačování nákazy doposud úspěšná, nové varianty viru pro ni představují větší výzvu. Přísné karantény, důsledné stopování kontaktů nakažených a omezování akcí pro veřejnost by mohly veletrhy ohrozit.

V současnosti se Čína snaží dostat pod kontrolu ohnisko v provincii Fu-ťien sousedící s provincií, ve které leží i město Kanton. Kdyby se covid-19 objevil i zde, mohlo by pravděpodobně ke zrušení veletrhu dojít. V takovém případě může jeho online část fungovat i jako záložní plán. Pokračující přísná opatření pro přeshraniční pohyb osob však stále prakticky znemožňují přímou účast zástupců zahraničních firem na čínských veletrzích.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme