Vzniká Integrační program Ukrajina. Pomáhá uprchlíkům v životních i byznysových otázkách

Cílem Integračního programu Ukrajina (IPU) je poskytovat právní a finanční poradenství v životních i byznysových otázkách Ukrajincům, kteří byli donuceni opustit svou zemi kvůli válce.

Iniciátorem programu je Pavel Staněk, jeden ze zakládajících členů poradenské sítě Arrows, advokát a poslanec: „Obracelo se na nás mnoho lidí, kteří tápali a nevěděli, jak se adaptovat. Lidem z Ukrajiny, kteří se chtějí opravdu integrovat, jsme proto začali pomáhat v otázkách, které přináší sám život. Třeba s vyřízením dokumentů při zahájení podnikání. Nebo i s méně obvyklými, ovšem poměrně složitými situacemi, jako je rozvod ukrajinských manželství v Česku. Díky komunikaci s uprchlíky získáváme přehled o jejich aktuálních potřebách a promítáme je do aktivace dalších prvků pomoci. A pro mě jako zákonodárce jde také o důležité podněty pro případnou novou legislativu.“

Ilustrační obrázek

Koordinátorkou IPU je Anastasia Dzhygola, ukrajinská právnička, která před válkou utekla do Prahy: „Jednáním s lidmi z Ukrajiny jsem nasbírala podněty, ze kterých jsme vytvořili čtyři klíčové oblasti pomoci. První se zaměřuje na poskytnutí pomoci, kdy člověk řeší, jak se z uprchlíka stát rezidentem. Druhou oblastí je část byznysová, kdy podnikatel chce rozjet své podnikání v Česku. Třetí navazuje na stěžejní oblast revitalizace Ukrajiny cílenými investicemi po válce,” vysvětluje Anastasiia Dzhygola strukturu projektu IPU. Současně vyzdvihuje poslední důležitou část projektu: „Uvědomujeme si, že ne každý člověk si může dovolit pomoc, ať již z finančních či jiných důvodů. Proto jsme vytvořili oblast pro bono aktivit. Zde hovoříme o pomoci matkám samoživitelkám či seniorům.”

Na programu se kromě Arrows podílí Hospodářská komora ČR, CzechInvest, ukrajinská advokátní síť Selepey, Volkovetsky & Partners nebo nezisková organizace Czechitas. Stále do něj vstupují další partnerské organizace, které si uvědomují smysl vytvoření partnerské sítě pomoci napříč regiony i zeměmi.

„Aktuálně pomáháme lidem z Ukrajiny v rámci naší specializované poradny, kde se na nás obracejí se svými životními i byznysovými otázkami. Napříč našimi partnery již nyní diskutujeme to, jak české podnikatele a firmy efektivně zapojit do poválečné obnovy Ukrajiny,” vysvětluje Radek Jakubský, viceprezident Hospodářské komory ČR.

Do programu je zapojený i CzechInvest, který v Česku naplňuje klíčovou roli v oblasti podnikání a investic. „V současné chvíli pomáháme především v oblasti budování byznysu pro lidi z Ukrajiny v České republice, či pomoci nalezení pracovního uplatnění přes speciální portál jobs4ua.cz, kde je nyní více než 900 pracovních nabídek”, doplňuje partner za CzechInvest Jakub Hájek, ředitel Divize start-upů a inovativních malých a středních podniků.

Program oficiálně startuje právě dnes a potrvá minimálně do konce roku. Pomoci by měl podle odhadů tisícům lidí. O pomoc mohou žádat jednoduše, třeba prostřednictvím online formuláře na webu arws.cz/www/integracni-program-ukrajina/.

Redakčně upravená tisková zpráva Arrows

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina

Doporučujeme