Webinář k brexitu: Na co se musí připravit české firmy

Mezinárodní obchod prochází kvůli pandemii covid-19 a pro EU i kvůli blížícímu se konci přechodného období ve vztahu k Velké Británii bezprecedentním obdobím. Webinář, pořádaný MPO 8. září, se zaměří na budoucí podobu obchodní politiky po současné pandemii a na aktuální vývoj ohledně brexitu. Co odchod Britů z EU znamená pro české podnikatele a exportéry?

Webinář se v návaznosti na tuto situaci zaměří na budoucí podobu obchodní politiky po současné pandemii a na aktuální vývoj ohledně brexitu. V rámci akce vystoupí zástupci Evropské komise a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO).

Probíhající pandemie přinesla do mezinárodního obchodu řadu změn. Jednou z nich je prudký rozvoj a nárůst významu digitálního obchodu. Ukázala se zranitelnost globálních hodnotových řetězců a v neposlední řadě posílil trend přijímání protekcionistických opatření.

Evropská komise se v reakci na aktuální výzvy rozhodla revidovat obchodní strategii EU a k procesu zahájila veřejnou konzultaci. V rámci ní mohou firmy, instituce veřejné správy, akademici i zástupci občanské společnosti do 15. září zasílat své náměty či komentáře. Jak by měla vypadat nová podoba unijní obchodní politiky? Jaké by měly být priority EU v této oblasti?

Po čtyřech a půl letech od brexitového referenda přichází vnitřní trh EU o jednu ze svých nejsilnějších ekonomik. Na konci roku 2020 totiž skončí přechodné období a Velká Británie se stane třetí zemí.

Ať už se v následujících měsících podaří britským a unijním vyjednavačům dosáhnout dohody na nových obchodních vztazích, či nikoliv, od 1. ledna 2021 se bude v každém případě vzájemný obchod řídit novými pravidly. Jaké jsou možné scénáře budoucího uspořádání? Co brexit znamená pro české firmy a na co se mají připravit? Webinář odpoví i na tyto otázky.

Webináře se budou moci zúčastnit pouze registrované osoby. Registrace provádějte do pátku 4. září 2020. Po vyplnění registračního formuláře zašleme nejpozději den před konáním webináře na Vámi uvedenou e-mailovou adresu odkaz k připojení. Případné dotazy zasílejte na adresu brexit@mpo.cz.

Datum konání: úterý, 8. září 2020
Čas: od 10:30
Kapacita účastníků: 300

Účast na webináři je bezplatná.

• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme