Webinář o udržitelném rozvoji na filipínském ostrově Guimaras

Pro výměnu zkušeností a informací o udržitelném rozvoji a ekologickém cestovním ruchu na filipínském ostrově Guimaras se konal webinář s odborníky z České republiky.

Společný projekt Mendelovy univerzity v Brně a Guimaras State College na Filipínách navázal na dlouhodobou spolupráci těchto partnerských institucí se zapojením Velvyslanectví České republiky v Manile.

Prostřednictvím programu na podporu projektů naplňujících Agendu pro udržitelný rozvoj 2030, schválenou na summitu OSN v roce 2015 v New Yorku, jenž je financován Ministerstvem zahraničních věcí ČR, byl uspořádán webinář, jehož se zúčastnili odborníci Mendelovy univerzity v Brně a zástupci Guimaras State College, místní vlády ostrova Guimaras a Visayas State University Baybay z ostrova Leyte.

Cílem projektu bylo sdílení a přenos českých zkušeností s podporou udržitelného rozvoje ekoturismu v regionu a řešením dalších aspektů, které zvýšený pohyb turistů v geograficky uzavřeném území přináší, jako jsou např. environmentální a sociální limity ekoturismu, nástroje k definici cílů udržitelnosti a kontrola jejich uplatňování, nakládání s odpady, multiplikace ekonomických účinků turismu, cirkulární ekonomika atp.

Webinář mj. stimuloval dlouhodobě plánované a částečně řešené ekoturistické projekty na ostrově Guimaras, konkrétně projekt eko-cykloturistického parku v blízkosti města Miguel, který zpracovává regionální vláda ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně, a projekt ekoturistické stezky na mango plantáži nadace Helping Hands for Guimaras, kde Mendelova univerzita v Brně rovněž dlouhodobě spolupracuje.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Manile (Filipíny).

• Teritorium: Asie | Filipíny | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme