Windfall Tax: Speciální daň pomůže státnímu rozpočtu, platit bude od ledna

Windfall tax neboli daň z mimořádných neočekávaných zisků by měla podle ministerstva financí platit od 1. ledna 2023 a bude platit po tři roky. Tato daň se týká ziskových společností věnujících se výrobě a obchodu s energiemi, bankovnictví, petrolejářství a těžbě fosilních paliv.

Windfall tax vychází z pravidel, která jsou nastavena Evropskou unií. Půjde v podstatě o šedesátiprocentní daňovou přirážku, jež se bude týkat nadměrného zisku zmíněných firem, stanovenému jako rozdíl mezi základem daně v daném roce a průměrem základů daně za poslední 4 roky navýšeným o 20 procent.

Ilustrační fotografie

„Tím, že vláda zavedla daň z neočekávaných zisků, reaguje na aktuální potřebu získat prozatímní zvýšení státního rozpočtu. Rozpočet utrpěl mimořádnými výdaji, které souvisejí hlavně s kompenzačními příspěvky kvůli vysokým cenám energií. Mimořádná daň tak má zdanit zisky těm, kteří na energetické krizi mohou nejvíce vydělat,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group.

Do státní kasy poputuje ročně navíc 85 miliard

Ministerstvo financí doufá, že zavedení daně přinese výnos do státního rozpočtu ve výši zhruba 85 miliard korun v roce 2023. Dalších zhruba 15 miliard korun mají v příštím roce přinést cenové evropské stropy pro výrobce energií podle návrhu Evropské komise.

Podle ministerstva financí je účinnost nové daně nastavena na roky 2023 až 2025. Příští rok se už některé firmy budou muset připravit na platby záloh na tuto daň spolu se zálohami na daň z příjmů právnických osob.

Trnitá cesta firem k úvěru. Podnikatelé se odvracejí od bank jen pomalu

Výnosy z mimořádné daně tak už v roce 2023 pomohou rozpočtu. A stejné to bude i v dalších letech. Ministerstvo financí v roce 2024 odhaduje příjem státní kasy z windfall tax ve výši 39 miliard korun a v roce 2025 zhruba 25 mld. korun. Správcem daně z neočekávaných zisků bude podle MF Specializovaný finanční úřad.

Evropská komise ve svém návrhu k windfall tax hovoří hlavně o oblastech energetiky a oblasti těžby, zpracování a distribuce fosilních paliv a jejich produktů. Každá národní vláda však má možnost rozšířit daň na další segmenty ekonomiky.

Návrh Komise jasně hovoří o sektoru energetiky a oblasti těžby, zpracování a distribuce fosilních paliv a jejich produktů. Národní vlády ale mají možnost doplnit si vlastní daň o další segmenty ekonomiky podle vlastního uvážení. Proto se v České republice bude tato mimořádná daň vztahovat i na oblast bankovnictví, konkrétněji na několik největších bank splňujících test příjmů.

Redakčně upravená tisková zpráva V4 Group

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme