Zdroj: CzechTrade

Z ázerbájdžánského naleziště Absheron byl vytěžen první plyn

Společnost TotalEnergies a Státní ropná společnost Ázerbájdžánu (SOCAR) oznámily zahájení těžby plynu v nalezišti Absheron.

To je po nalezišti Shah Deniz druhým největším nalezištěm plynu v Ázerbájdžánu. Zásoby se odhadují na 350–360 miliard metrů krychlových plynu a 100 milionů tun kondenzátu.

Ilustrační fotografie

Naleziště Absheron se nachází v Kaspickém moři přibližně 100 km jihovýchodně od Baku. Těžební kapacita je 4 miliony metrů krychlových plynu denně a 12 tisíc barelů kondenzátu denně. Vytěžený plyn se bude prodávat převážně na domácím trhu Ázerbájdžánu.

Ložisko bylo objeveno v roce 2001. V únoru 2009 byla podepsaná 30letá dohoda o jejím průzkumu, vývoji a rozdělení produkce. Předpokládá se, že v první fázi rozvoje naleziště se bude těžit 1,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Následně má být těžba navýšena na 5 miliard metrů krychlových ročně.

Na začátku srpna 2023 podepsaly TotalEnergies a Ázerbájdžánská státní ropná společnost (SOCAR) dohodu o prodeji 15 % svých akcií v nalezišti plynu Absheron společnosti Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Po dokončení transakce bude TotalEnergies v nalezišti držet 35% podíl, SOCAR 35 % a ADNOC 30 %.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Ázerbájdžán.
Zdroj: https://www.trend.az/

• Teritorium: Asie | Ázerbájdžán | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme