Z Emirátů Češi nekupují ropu, ale hliník

V českém vývozu do blízkovýchodní země patří k důležitým položkám vozy Hyundai nebo tradiční arabský sýr Akawi, který se vyrábí v českých mlékárnách.

Do země v Perském zálivu Češi mimo jiné prodávají letadla, telefony a další spotřební elektroniku. Export zahrnuje také strojírenské výrobky, zbraně či osobní automobily, zejména značky Hyundai. Dobře se daří dodávkám potravin, hlavně mléčných výrobků. Spojené arabské emiráty jsou například velkým odběratelem sýru Akawi, který je tradiční arabskou pochoutkou, ale pro nedostatek mléka si ho nechávají arabské země vyrábět v Česku. Hlavní položkou dovozu z Emirátů je jednoznačně hliník, který tvoří 60 procent importu. Dováží se také plasty. Důležitou položkou v oblasti služeb jsou zdravotní pobyty arabských turistů v severočeských a západočeských lázních.

Celkový vývoz českých výrobků do Spojených arabských emirátů v posledních letech dosahuje stabilně velmi vysoké hodnoty. Po Spojených státech, Číně a Japonsku jsou Emiráty čtvrtým nejdůležitějším mimoevropským exportním cílem pro české podniky. Obrat vzájemného obchodu se drží kolem hranice 900 milionů dolarů ročně, přičemž více než 80 procent tohoto objemu představuje český export. V opačném směru jde výrazně méně zboží a Česko nepatří ani mezi dlouhodobé odběratele ropy z Emirátů. 

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Tomáš Stingl.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Spojené arabské emiráty
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme