Zdroj: CzechTrade

Za jednorázové plastové obaly si Poláci připlatí

Poplatek 20 grošů bude účtován za nápojový kelímek a 25 grošů za obal na potraviny k přímé spotřebě v Polsku.

Návrh vyhlášky reaguje na směrnice EU, které se snaží omezit jednorázové plastové výrobky. Od 1. ledna 2024 budou plastové kelímky na jedno použití dražší o 0,02 zlotých, krabičky na jídlo o 0,025 zlotých. Vyplývá to z návrhu vyhlášky polského Ministerstva klimatu a životního prostředí o povinnostech podnikatelů při nakládání s odpady.

Ilustrační fotografie

Poplatek 20 grošů bude účtován za nápojový kelímek včetně víčka a 25 grošů za obal na potraviny, které jsou určené k přímé spotřebě. Tato sazba neplatí pro obaly na potraviny určené k dalšímu zpracování.

Byl stanoven také roční poplatek ve výši 0,2 zlotých za kilogram jednorázových plastových výrobků, který slouží k úhradě nákladů na svoz a zpracování odpadů, zřízení a údržbu systémů k tomu určených. Tento poplatek se týká obalů na potraviny, nápojových obalů do objemu 3 l, nápojových kelímků vč. víček a plastových nákupních tašek.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Dále byl navržen poplatek 0,01 zlotých za cigarety s filtrem obsahujícím plasty, vlhčené ubrousky určené k osobní hygieně i k úklidu a balonky pro konečné spotřebitele (neplatí na balony pro průmyslové nebo jiné profesionální použití). Poplatky budou vybírat polští podnikatelé v maloobchodu, velkoobchodu, restauracích i provozovatelé jídelních a nápojových automatů.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Polsko.
Zdroj: samorzad.pap.pl

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Plasty a pryž

Doporučujeme