Za podpory SIC expandovala BOVA Březnice na německý trh

Jak se daří společnosti BOVA Březnice a čím ji Středočeské inovační centrum podpořilo se dozvíte v rozhovoru s výkonným ředitelem společnosti, panem Bc. Jiří Ježkem. 

Společnost BOVA Březnice, spol. s r.o., byla založena v roce 1992 jako výrobní firma zabývající se produkcí spojovacích prostředků pro tesařské konstrukce. V roce 2009 byly uvedeny do provozu další výrobní objekty o celkové rozloze 4600 m2.

BOVA Březnice | SIC

V roce 2018 zahájila provoz truhlárna pro výrobu velkoplošných obalů. V roce 2020 byla otevřena nová pobočka v Brně. BOVA Březnice má své vlastní konstrukční oddělení a výroba nástrojů a přípravků umožňuje uvést ročně na trh řadu nových výrobků dle požadavků spotřebitelů. V současné době probíhá výroba v prostorech o celkové rozloze 7000 m2.

V čem spočívá inovace Vašeho produktu, mohl byste jeho výjimečnost popsat blíže? 

Inovace „styčníkových desek“ pro německý trh má především technologický ráz. Nově vyvinuté styčníkové desky mají jiné rozmístění trnů a zároveň také jiný úhel hrotů, což má za následek lepší zalisování styčníkové desky do dřeva, a tím pádem je docíleno pevnějšího spoje při výrobě střešních vazníků. 

Kdo jsou Vaši zákazníci a které trhy jsou pro Vás zajímavé? 

Naše zákazníky dělíme do dvou základních skupin. První skupinou jsou výrobci dřevostaveb a střešních vazníkových konstrukcí a druhou skupinou jsou prodejci našeho kování – železářství, hobbymarkety. Vzhledem k našemu dlouholetému působení na českém trhu, kdy v letošním roce oslavíme 30 let od založení firmy, máme již na tuzemském trhu pevné postavení a proto se snažíme s našimi výrobky pronikat na zahraniční trhy – Polsko, Německo, Francie atd. 

Hlavním cílem projektu se Středočeským inovačním centrem byla výroba lisovacího nástroje pro výrobu styčníkových desek určených pro německý trh. Bylo zapotřebí vymyslet samotnou konstrukci nástroje, poté vytvořit technickou dokumentaci a vše vyrobit v nástrojárně. Povedlo se Vám expandovat na německý trh? 

Německý trh je poměrně konzervativní a bez spolehlivého německého partnera by byla expanze velmi složitá a náročná. V současné době s naším partnerem realizujeme první testovací dodávky a výsledky jsou zatím velice uspokojivé. 

BOVA Březnice | SIC

Jak vnímáte podporu ze strany SIC? 

Celkově spolupráci se SIC hodnotíme velice pozitivně. Ve všech fázích při realizaci podpory se mi dostávalo ze strany SIC perfektního přístupu – flexibilní komunikace, ochota, profesionalita. Velice nám při řešení inovace pomohla samozřejmě také finanční podpora, která nám byla zaslána pár dní po dokončení projektu. 

Jak se vyvíjela Vaše cesta od založení společnosti až po dnešek? 

Jako v každém podnikání, tak také i v tom našem nastaly chvíle, kdy pokračovat nebylo vůbec jednoduché. Při vzniku měla firma dva zaměstnance a nyní jich máme přes 80. Zásadním milníkem byl rok 2008, kdy firma zahájila výstavbu nových výrobních hal a v začátku stavby přišla ekonomická krize, kdy obrat společnosti klesl o více než 30 %. Naštěstí firma tuto náročnou situace zvládla a začala vyhledávat nové obchodní příležitosti. V současné době je velkoobchod Bova v Bratislavě, Brně a ve výrobním závodu v Březnici. 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna? 

V současné době plánujeme rozšíření našeho výrobního portfolia o prvky nejen na spojování dřevěných konstrukcí, ale také pro spojení dřevo/ocel. Zároveň máme v plánu rozšíření se na další evropské trhy. Dalším naším cílem je také zvyšování kvality servisu a podpory pro naše tuzemské zákazníky. 

Máte radu pro začínající podnikatele? 

Rozhodně bych všem začínajícím podnikatelem doporučil nevzdávat se při prvních neúspěších a zároveň dělat vše poctivě, protože kvalitní výrobek nebo služba se pak podstatně snadněji prodává.

Zdroj: Středočeské inovační centrum

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme