Za rekordním počtem bankrotů firem je restart soudů po krizi

V červnu letošního roku bylo v Česku vyhlášeno 74 firemních bankrotů, což je nejvyšší počet za poslední rok. Důvodem ovšem není stav tuzemské ekonomiky po pandemii covid-19.

Projevuje se spíše to, že soudy dohánějí to, co zameškaly během krize, kdy fungovaly v omezeném režimu.

Současně došlo v červnu i k 655 bankrotům fyzických osob podnikatelů a bylo vyhlášeno 1 529 osobních bankrotů. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat aplikace Cribis zvěřejněných na portálu www.informaceofirmach.cz.

Před tím, že po uvolnění opatření může nastat zejména u obchodních společností výrazný skok, varovali analytici už v průběhu dubna, kdy bylo naopak firemních bankrotů letos nejméně.

Čísla ale nejsou nijak alarmující. Naopak. „Pokud sledujeme počet návrhů na bankrot, tak ten byl naopak letos v červnu nejnižší od roku 2008,“ prozrazuje poradce Michal Dvořáček.

Během krize upozorňovala na očekávaný budoucí vývoj i analytička CRIF ‑ Czech Credit Bureau Věra Kameníčková: „U bankrotů firem a podnikatelů bude vývoj v následujícím jednom či dvou měsících pravděpodobně trochu odlišný. U firemních bankrotů můžeme čekat nárůst, protože soudy v dubnu nestačily zpracovat všechny návrhy a počet nových zůstal stejný jako v předešlých měsících. Naopak u podnikatelů je možné, že dojde k přechodnému snížení počtu vyhlášených bankrotů.“

Červnová čísla jí částečně dávají zapravdu. V šestém měsíci roku bylo podáno jen 53 návrhů na bankrot obchodních společností a 602 návrhů na bankrot fyzických osob.

Ekonomickou realitu neodrážejí

„Další vývoj bankrotů ovlivní novela insolvenčního zákona z dubna letošního roku, která zavádí dočasnou ochranu dlužníků (nebude se přihlížet k insolvenčním návrhům věřitelů podaných do konce srpna letošního roku), možnost přerušit průběh oddlužení na nezbytně nutnou dobu a institut mimořádného moratoria. Z toho vyplývá, že statistiky o bankrotech a návrzích na ně nebudou minimálně do konce srpna odrážet realitu v české ekonomice,“ shnruje Kameníčková.

Počet bankrotů obchodních společnspotí  se v červnu meziměsíčně zvýšil o 25, ale návrhů bylo nejméně od začátku účinnosti nového insolvenčního zákona, tedy od  roku 2008. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů (FOP) meziměsíčně narostl o 36.

Jiné podmínky, vyšší čísla

V meziročním srovnání roste počet bankrotů fyzických osob (FOP), který  je dán změkčením podmínek pro osobní bankrot z poloviny loňského roku. Přibližně 90 % návrhů na bankrot FOP se totiž řeší formou oddlužení stejně jako osobní bankrot.

Nejvyšší čísla tradičně vykazují statistici v metropoli. V červnu bylo v Praze vyhlášeno 20 bankrotů, s 18 případy následoval Jihomoravský kraj. Výrazně vyšší čísla než obvykle vykázaly Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

V uplynulých 12 měsících bylo nejvíce bankrotů OS vyhlášeno v Praze (271 bankrotů), v Jihomoravském (90) a v Moravskoslezském kraji (53). Počet případů na 10 tisíc OS, který není ovlivněn počtem společností v kraji, byl v uplynulých 12 měsících nejvyšší v Olomouckém kraji  (20), Karlovarském kraji (18,9) a Jihomoravském kraji (14,6 bankrotu). Nejlépe jsou na tom naopak Jihočeský kraj (9,9 bankrotu), Vysočina a Královehradecký kraj. Celostátní průměr činil 12,5 bankrotu na 10 tisíc registrovaných OS.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme