Za šíření „fake news“ milionová pokuta. Vietnam zavádí přísná opatření v boji proti dezinformacím

Vietnamská vláda rozhodla o zavedení zpřísněných opatření týkajících se předávání falešných či jakkoliv zkreslených informací ohledně nového typu koronaviru a dalších citlivých záležitostí mezi tamními obyvateli. Reaguje tak na stále rostoucí počet takzvaných fake news, které se v posledních týdnech šíří po sociálních sítích a to rychleji než nákaza samotná. Tomu, kdo tak do budoucna učiní, bude hrozit pokuta rovnající se třem až šesti průměrným měsíčním platům.

Panika způsobená koronavirem se obyvatelům Vietnamu rozhodně nevyhnula. Vyplývá to přinejmenším z počtu pokut, které byly zdejší úřady nuceny rozdat, neboť se ukázalo, že tito lidé sdílí na svých sociálních účtech zavádějící informace týkající se koronaviru. Podle agentury Reuters byly peněžitých trestů řádově stovky, přičemž všechny z nich byly uděleny dle zákona z roku 2013, které takové jednání výslovně zakazuje.

Nové nařízení vydané během letošního února nicméně dodává celé záležitosti úplně jiný rozměr. Na jeho základě bude totiž každému, kdo bude usvědčen z využívání sociálních sítí ke sdílení falešných, nepravdivých, zkreslených či pomlouvačných informací, hrozit pokuta ve výši 10 až 20 milionů vietnamských dongů, tedy v přepočtu zhruba mezi 10,5 až 21 tisíci korun.

Podle AI jde o další zbraň k omezování lidských práv

Takto vysoký finanční postih není nicméně zdaleka jedinou kontroverzní věcí na celém nařízení. Tou další je totiž bezesporu skutečnost, že se nevztahuje pouze na šíření „fake news“ souvisejících bezprostředně se samotným koronavirem, ale také například na publikaci map, jež nezohledňují územní nároky Hanoje na některé ostrovy v Jihočínském moři, či upozorňování na otázky týkající se záležitostí, které v tamní společnosti představují tabu.

A něco takového je pochopitelně podle řady organizací v čele s Amnesty International (AI) zcela nepřípustné. „Nařízení dává vietnamským autoritám další potenciální zbraň, kterou mohou využít ke svým online represím,“ cituje Reuters Tanyu O´Carollovou z AI. „Obsahuje spoustu opatření, která očividně porušují závazek Vietnamu k dodržování mezinárodní lidsko-právní úmluvy,“ dodává.

V Rusku hrozí za šíření „fake news“ i pětileté vězení

Nutno podotknout, že Vietnam není rozhodně jedinou zemí, která se v posledních týdnech a měsících k podobnému kroku uchýlila. Zkraje dubna totiž světová média informovala o tom, že v podstatě ke stejnému řešení, byť s potenciálně daleko horšími následky, sáhly rovněž úřady v Rusku.

Pakliže totiž shledají někoho vinným ze šíření lživých informací ohledně nebezpečného koronaviru, bude dotyčnému hrozit pokuta v přepočtu přes 600 tisíc korun a až pětiletý pobyt za mřížemi. A pokud se takovéhoto jednání dopustí některá z mediálních společností v zemi, vzroste finanční postih více než pětinásobně, jak uvádí server Globalnews.

O tom, že šíření těchto „fake news“ nabralo v poslední době na intenzitě, svědčí i skutečnost, že pod velkou palbou tvrdé kritiky se ocitli rovněž ti, kteří inkriminované sociální sítě a další internetové platformy provozují. Tím nejzářnějším příkladem je nejspíš Will Cathcart, toho času šéf oblíbené aplikace Whatsapp, na jejíž schopnost coby spolehlivého dezinformátora si postěžovalo hned několik politiků včele s irským premiérem Leem Varadkarem či místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Tomáš Bohuslav

• Teritorium: Vietnam
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme