Zachrání lidstvo plazma z konopí?

Každý den jsou potřeba statisíce litrů krevní plazmy po celém světě. Současnými metodami ale dokážeme dodat jen třetinu potřebného množství.

Navíc je současná výroba drahá, což z aplikace krevní plazmy téměř vylučuje chudé rozvojové země. Zdá se však, že existuje řešení. Skrývá se tam, kde bychom ho nejspíš nečekali – v konopí.

Ilustrační fotografie

„Těžko najdeme komplexnější bylinu, jejíž jednotlivé složky by měly tolik různých využití podporujících zdraví,“ objasňuje lékař Pavel Kubů. Působí ve společnosti Plasma for People, která si klade za cíl vytvořit náhražku krevní plazmy. Doktor Kubů má na starosti právě medicinální stránku projektu.

Navazuje na zjištění českých vědců, že konopné semeno obsahuje značné množství proteinu, tedy bílkoviny, edestin. Nápadně se podobá jiné bílkovině – albuminu, který je výraznou složkou lidské krevní plazmy. „Prováděli různé testy a nakonec na přípravu a čištění edestinu a jeho použití jako náhražky krevní plazmy získali v roce 2008 patent,“ přidává se Miroslav Mašata, CEO společnosti.

Plazma je průhledná tekutá složka krve s nažloutlou barvou, která kromě vody obsahuje celou řadu bílkovin, cukrů, tuků i minerálů, výrazně se podílí na transportu živin, udržování látkové výměny a přenosu informací. V současné době se pomocí plazmy řeší zejména šokové stavy, popáleniny, syndrom akutní respirační tísně, kardiopulmonální operace bypassu, primární imunitní nedostatečnost, autoimunitní onemocnění či poruchy srážlivosti krve.

Problémem ale je, že jí není dost. V současnosti je jejím jediným zdrojem odběr krve od lidských dárců, ze které se plazma oddělí. Podle odhadů WHO se ročně odebere bezmála 60 milionů litrů krevní plazmy. Zdá se to být hodně, je to ale jen třetina množství, které by bylo potřeba. Problém mají hlavně méně rozvinuté země.

Úskalím je vysoká cena. Lékaři zdravotním pojišťovnám za litr aplikované plazmy zpravidla účtují asi 500 eur, v USA až 900 dolarů. Jisté problémy představuje i případná kontaminace, kterou navzdory testování nelze vyloučit, hlavně v zemích mimo Evropu a USA, kde nefunguje systém přísné kontroly.

S „konopnou plazmou“ většina problémů padá

Náhražka krevní plazmy, kterou Plasma for People vyvíjí, může podstatnou část problémů vyřešit. Už jsme zmínili, že její hlavní složkou je edestin. Ačkoli se z konopného semene extrahuje poměrně složitým způsobem, výrobní náklady jsou oproti „přirozené plazmě“ z krve minimální. Hotový produkt vyjde asi na 4,5 eura. Po zahájení velkovýroby pak náklady mohou klesnout na desetinu. Z principu výroby je také jasné, že u připraveného roztoku nehrozí kontaminace infekcemi.

Ilustrační fotografie

Výsledkem extrakce edestinu je bílý prášek. Může se hned smíchat s fyziologickým roztokem a náhražka krevní plazmy je hotová. Miroslav Mašata ale počítá i s další možností: „Mohli bychom produkovat ‚instantní plazmu‘. Budete mít prášek se solí, který rozpustíte v demineralizované vodě, která se dá relativně snadno vyrobit i v polních podmínkách. Takto si vyrobíte plazmu přímo na místě potřeby.“ Tento způsob najde využití jak při živelních katastrofách nebo válečných konfliktech, tak v místech, kde by bylo náročné krevní plazmu skladovat.

Klinické testy budou rychlé

Aby se přípravek mohl podávat pacientům, musí projít klinickou studií. Ta by měla odstartovat v první půlce příštího roku. Klinické testy běžně trvají deset let, náhražka krevní plazmy z konopí má podle Mašaty výhodu: „Podle našich informací by studie neměla trvat déle než rok a půl a zhruba v její polovině by se v rámci testů měla dostat k prvním pacientům. Řadu testů už totiž máme za sebou, i díky zmíněnému patentu.“

Cílem společnosti Plasma for People není nahradit klasickou výrobu krevní plazmy z krve. Ono by to ani nešlo. Edestin dokáže pomoct jen při problémech spojených s nedostatkem albuminu, tedy zejména při špatné látkové výměně. Díky nízkým výrobním nákladům a potenciálně snadné škálovatelnosti výroby se ale náhražka krevní plazmy a s ní spojená účinná léčba dostane k mnohem většímu množství pacientů, a to zejména v chudých rozvojových zemích.

I proto Miroslav Mašata věří, že může na trhu uspět a investorům přinést nemalý zisk. Už jsme přece zmínili, že celosvětově chybí 100 milionů litrů krevní plazmy každý rok. I kdyby Mašatova firma obsadila jen část tohoto trhu, zisk přinese.

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Daniel Mrázek

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme