Zahraniční obchod skončil v březnu v přebytku

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 39,3 mld. Kč, který byl meziročně o 22,3 mld. Kč vyšší. Informoval o tom Český statistický úřad.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil zejména obchod s elektrickými zařízeními, který se meziročně zlepšil o 9,0 mld. Kč (přechodem z pasiva do aktiva). Kladné saldo vzrostlo u strojů a zařízení o 2,8 mld. Kč a motorových vozidel o 2,3 mld. Kč. Deficit obchodu se základními kovy se zmenšil o 2,3 mld. Kč a obchod s ostatními dopravními prostředky skončil přebytkem 1,4 mld. Kč ve srovnání s deficitem 1,3 mld. Kč v předchozím roce.

Ilustrační fotografie

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně větší deficit obchodu s rafinovanými ropnými produkty o 1,7 mld. Kč a nižší přebytek obchodu s elektřinou o 1,2 mld. Kč.

Přebytek bilance zahraničního obchodu se státy EU sev březnu meziročně snížil o 1,7 mld. Kč. Deficit obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 23,6 mld. Kč.

Meziročně klesl vývoz o 3,3 % na 408,7 mld. Kč a dovoz o 9,0 % na 369,4 mld. Kč. Březen 2024 měl o tři pracovní dny méně než březen 2023.

„Obchodní bilance nadále rostla, přestože vývoz i dovoz meziročně klesl. Důvodem bylo rychlejší tempo poklesu dovozu, který se oproti loňské hodnotě snížil o více než 36 mld. Kč. Z toho téměř 32 mld. představovala nižší hodnota dovozu výrobků zpracovatelského průmyslu,“ říká Jana Mazánková, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ. 

Meziměsíčně po sezónním očištění se snížil vývoz o 1,1 % a dovoz o 2,2 %.

V lednu až březnu 2024 dosáhl přebytek obchodní bilance 82,2 mld. Kč, což představovalo meziroční růst o 42,0 mld. Kč. Od začátku roku stoupl vývoz o 0,3 %, zatímco dovoz klesl o 3,4 %.

„Celkové saldo obchodní bilance skončilo opět v přebytku, ale jen díky tomu, že export klesá pomaleji než import. To je ta lepší ze špatných možností. Pokud totiž klesá vývoz o 3,3 % a dovoz o 9 %, pak to ukazuje na nízkou aktivitu v ekonomice. Konečné číslo v podobě přebytku, tak na první pohled může klamat. Dolů šel i přebytek zahraničního obchodu se státy v EU, což není vůbec běžným jevem. Většinou tento údaj má tendenci mírně růst,“ uvádí analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Pokles vývozu do EU, do popředí zájmu se dostávají USA

„Aktuální statistiky zahraničního obchodu ukazují, že po kladném výsledku zaznamenaném v minulém měsíci se v březnu export s meziročním snížením o 3,3 % vrátil ke klesajícímu trendu posledních měsíců. Z hlediska teritoriálního zaměření sledujeme meziroční pokles vývozu do EU, u našich dvou hlavních vývozních partnerů Německa a Slovenska se jedná o pokles o 13,4 %, respektive 9,6 %. Naopak export roste do zemí mimo Evropskou unii, a to dokonce o 16,5 %. Je vidět, že evropský trh se nenachází v nejlepší kondici a zároveň se do aktivit českých firem propisuje snaha hledat náhradní odbytiště. Nejvíce vzrostl vývoz do Singapuru, Spojených arabských emirátů a Číny, přičemž jejich podíl na celkovém vývozu je nízký. Do popředí zájmu českých exportérů se dostávají i Spojené státy, kde meziročně vzrostl export o 15,1 %. Také proto posílíme působnost CzechTrade v tomto teritoriu otevřením nové kanceláře v San Franciscu, které je příležitostí pro startupové a vysoce inovativní firmy,“ říká generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

„Ze sektorového pohledu v březnu nejvíce rostl vývoz počítačů, elektronických a optických přístrojů o 6,5 % a ostatních dopravních prostředků o 4,6 %. Meziroční pokles pozorujeme ve vývozu strojů a zařízení a elektrických zařízení. Pozitivní zprávou zůstává meziroční růst nových průmyslových zakázek ze zahraničí, a to o 8,6 %,“ dodává Doležal.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme