Video + podcast

Zájem o Mezinárodní strojírenský veletrh 2022 naznačuje návrat na předcovidovou úroveň

Reportáž z 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který se uskutečnil začátkem října 2022. Zájem o událost mezi vystavovateli i návštěvníky naznačuje návrat na předcovidovou úroveň.

Veletrh byl už poněkolikáté zaměřen především na digitalizaci průmyslového prostředí a na energetickou efektivitu ve firmách. O letošní strojírenský veletrh byl oproti předešlému roku větší zájem mezi vystavovateli. Svou nabídku návštěvníkům představilo celkem 1256 firem ze 41 zemí.

Obsah videa

Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v reportáži zaznělo

63. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu se uskutečnil v prvním říjnovém týdnu. Svou nabídku v jeho rámci představily přední firmy napříč strojírenskými obory. Jednou z nejdůležitějších součástí veletrhu byly opět obráběcí a tvářecí stroje a tak jako i v předešlých letech důraz na digitalizaci, tedy digitální transformaci průmyslového prostředí. Tohle téma bylo představeno zejména v expozici Digitální továrna 2.0.

Mezinárodní strojírenský veletrh 2022 | Ondřej Baše

Slavnostního zahájení strojírenského veletrhu se v rámci České národní expozice zúčastnili významní hosté, mimo jiné předseda senátu Miloš Vystrčil, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nebo náměstek ministra zahraničí Tomáš Kozák.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu k tématu MSV: „Jsme nejprůmyslovější zemí Evropské unie, podle některých údajů dokonce i světa. Proto na nás všechny důsledky současné krize velmi tvrdě dopadají. Český průmysl tvoří zhruba třetinu celého národního hospodářství, i proto potřebujeme strojírenský veletrh v Brně a společnosti, které hledají obchodní partnery, snaží se pronikat na zahraniční trhy a expandovat.“

CzechTrade na MSV

Agentura CzechTrade v rámci strojírenského veletrhu organizovala několik akcí. Především tradiční Meeting Point, který umožňuje exportérům osobní setkání a konzultace s řediteli zahraničních kanceláří agentury.

Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade, řekl k náladě na MSV: „Letošní jednodenní Meeting point na MSV potvrdil, že se vracíme do normálu. Více než 300 jednacích termínů bylo s velkým předstihem obsazeno. To znamená, že cítíme ten expanzivní apetit českých firem, které chtějí exportovat do světa, chtějí investovat ve světě. A my se jim v tom samozřejmě snažíme maximálně pomoci.“

Meeting Point agentury CzechTrade na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2022 | Ondřej Baše

Ohodnotil také uplynulý rok života agentury a co nového pro exportéry připravila: „V nedávné době jsme otevřeli kancelář v Gruzii. Čekáme na brzké otevření kanceláře v americkém Austinu a posílíme kancelář ve Velké Británii. Dále plánujeme otevřít zcela novou kancelář v Manile na Filipínách.“

Jan Kubata, ředitel služeb pro exportéry agentury CzechTrade k Sourcing Days: „Celý den probíhala jednání českých firem s nákupčím, takže věříme, že dojde k uzavření kontraktů. A to je to primární, co CzechTrade dělá, pomáháme uzavírat kontrakty.“

Digitální továrna 2.0

Hlavním tématem MSV byla i letos digitální transformace průmyslového prostředí. Konkrétně tzv. inteligentní digitalizace a druhá transformace české ekonomiky. Cílem expozice Digitální továrna 2.0 proto bylo přiblížení technologií umožňující transformovat nejen průmyslové prostředí, ale i celou ekonomiku ve snaze pomoci zformulovat vizi její změny tak, aby byla v měnícím se geopolitickém kontextu úspěšná i v 21. století.

Zpět na začátek

Přepis reportáže

Úvod

63. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu se uskutečnil v prvním říjnovém týdnu. Svou nabídku v jeho rámci představily přední firmy napříč strojírenskými obory. Jednou z nejdůležitějších součástí veletrhu byly opět obráběcí a tvářecí stroje a tak jako i v předešlých letech důraz na digitalizaci, tedy digitální transformaci průmyslového prostředí. Tohle téma bylo představeno zejména v expozici Digitální továrna 2.0. 

Letošní strojírenský veletrh byl také zaměřen na energetiku, konkrétně na energetickou efektivitu, a důležitá byla i zahraniční účast. K vidění byli premiérově zástupci platformy Team Finland s šesticí finských inovativních firem z oblasti digitalizace a partnerem akce se stal francouzský region Auvergne-Rhône-Alpes, což je nejprůmyslovější oblast Francie s druhým nejvyšším hrubým domácím produktem v zemi. 

Česká národní expozice

Během posledních let se nedílnou součástí strojírenského veletrhu stala Česká národní expozice. Jde o společnou prezentaci služeb českého státu, který kromě Ministerstva průmyslu a obchodu ČR či Ministerstva zahraničních věcí ČR reprezentovaly také agentury CzechInvest a CzechTrade, Česká exportní banka či Exportní garanční a pojišťovací společnost. Představitelé firem a podnikatelé se díky tomu mohli na jednom místě seznámit s celým ekosystémem státní asistence a ihned využít na sebe navazující služby. 

Slavnostního zahájení strojírenského veletrhu se v rámci České národní expozice zúčastnili významní hosté, mimo jiné předseda senátu Miloš Vystrčil, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nebo náměstek ministra zahraničí Tomáš Kozák.

Návštěvníci veletrhu pak měli možnost v rámci expozice zhlédnout i několik inovativních exponátů. Například nejmodernější simulátor pro virtuální pilotní výcvik s označením F-16 Classroom společnosti VR engineers, který bylo možné i vyzkoušet. 

Ředitel již zmiňované agentury CzechTrade Radomil Doležal, kterého jsme v prostorách brněnského výstaviště požádali o rozhovor, na úvod poznamenal, že jeho nejsilnějším dojmem z akce je zřejmá nezastupitelnost mezilidského kontaktu navzdory razantnímu růstu míry digitalizace světa kolem nás, zvlášť v posledních měsících. 

„Můj nejsilnější dojem je z určitého paradoxu, kterého jsem si všimnul, a to, že prakticky všechny produkty jsou buď stoprocentně digitální, nebo podstatně digitálnější než v letech předchozích. Ale vztahy, ten vlastní byznys, který stojí za prodejem těchto výrobků, je velmi osobní. Jsou to skutečně vazby mezi tím prodejcem a nákupčím. Jsou to živé vazby. Vidíme na veletrhu, že se utužují stávající kontakty, a navazují nové. Ten byznys je velmi offlinový. Je to styk mezi lidmi,“ řekl Radomil Doležal.

Agentura v rámci strojírenského veletrhu organizovala několik akcí. Především tradiční Meeting Point, který umožňuje exportérům osobní setkání a konzultace s řediteli zahraničních kanceláří agentury.

„Letošní Meeting Point po třech covidových letech, v různé míře intenzity, potvrdil, že se vracíme do normálu. Máme tady 22 kanceláří, které působí na 31 světových trzích. Máme k dispozici více než 300 oken pro jednání a tyto okna byla s velkým předstihem vybookována. To znamená, že cítíme ten expanzivní apetit českých firem. Chtějí exportovat do světa, chtějí investovat ve světě. A my se jim v tom samozřejmě snažíme maximálně pomoci,“ doplnil Doležal.

Další akce pořádané pod hlavičkou agentury v rámci MSV přiblížil Jan Kubata, ředitel sekce služeb pro exportéry CzechTrade: „CzechTrade během brněnského veletrhu měl více akcí. Nebyl to jenom Sourcing Day, ale máme tady také Design centrum CzechTrade. Udělali jsme několik přednášek, jak vstupovat na jednotlivé trhy. Ať už to byl Kazachstán, Spojené státy, Kanada. Myslím, že vše bylo velmi hojně navštěvováno. Sourcing Day jako takový je speciální akce pro české firmy, které mají možnost se potkat s klíčovými lidmi, kteří přijedou a shánějí konkrétní produkty. Měli jsme tady Pobaltí. Naše kancelář dělala Sourcing Day pro firmu, která se zabývá těžbou ropy. Potřebují mnoho strojírenských součástek. Celý den probíraly firmy tváří v tvář s nákupčím, takže věříme, že dojde k uzavření kontraktu. A to je to primární, co CzechTrade dělá. Pomáháme uzavírat kontrakty.“

Na to, jako hodnotí uplynulý rok života agentury a co nového pro exportéry připravila, jsme se poté zeptali ředitele Radomila Doležala: „Já bych řekl, že poslední roky byly pro CzechTrade asi těmi nejdynamičtějšími v celé historii. V době covidu jsme velmi rychle reagovali na problémy například cashflow, které firmám covid přinesl. Veškeré služby jsme začali poskytovat zcela bezplatně. To byl revoluční přístup, když se na to podívám z historického hlediska. Potom když jsme si mysleli, že si vydechneme a vrátíme se do normálního stavu, přišly únorové události. Válka na Ukrajině, na kterou jsme také museli velmi rychle reagovat. Museli jsme zavést kvalitativně úplně nové služby, například řadě firem se rozsypaly dodavatelské řetězce. Nejenom směrem k prodeji, ale i směrem k nákupu surovin a materiálu. Takže jsme třeba zavedli službu Podpora importu pro rozvoj exportu. Přišla celá řada nových služeb, která reaguje v trošku obecnější podobě na současnou ekonomickou situaci v republice.“

CzechTrade se snaží podpořit exportéry přímo v teritoriích také otevíráním nových zahraničních kanceláří

„My jsme uzavřeli naše kanceláře v Rusku. Ty jsme přesunuli do náhradních trhů, takže se v nedávné době otevřela kancelář v Gruzii a čekáme každým dnem na otevření kanceláře v americkém Austinu. To byla náhrada dvou ruských kanceláří a plánujeme teď v krátké době expanzivní plán na tři země. Je to Katar. Je to země, kde jsou exportní příležitosti, ale i velké téma dovozu určitých energetických surovin z této oblasti. Chceme posílit Británii. Hovoříme teď o optimální lokaci kanceláře, bude to pravděpodobně posílení Londýna. A za třetí chceme trošku více expandovat mimo Evropu. Měla by to být Manila na Filipínách. Tam chceme otevřít kancelář těsně po Novém roce.“

V této souvislosti Radomil Doležal zmínil také chystaný Future of Export Summit, který se za účasti odborníků bude zabývat aktuálními výzvami, jimž jsou a budou nuceni čeští vývozci čelit.  

„Nikdy se asi nenakumulovaly problémy exportérům tak, jako v současnosti. My se snažíme přinést nějaké řešení, nějaký recept, s pomocí odborníků prodiskutovat jejich největší výzvy, které jsme zmapovali. Chceme přinést, řekněme, sadu scénářů, které mohou volit, jak si s tím poradit v nejbližším roce. Samozřejmě na tuto akci, o které jsme hovořili, bych rád české exportéry pozval. Bude to 15. listopadu 2022 ve velmi moderním prostředí Cube, administrativní budovy na Praze 4. Všechny zvu a budu se těšit na viděnou.“

Tak jako každý rok se i letos v rámci MSV konal sněm Svazu průmyslu a dopravy. Jeho prezident Jaroslav Hanák nejdříve seznámil přítomné s aktuálními problémy podniků. Poté předal do rukou předsedy vlády Petra Fialy úkoly a návrhy nezbytných strategických změn, které podle svazu z těchto problémů vyplývají a vláda by je měla splnit.

Seznam mimo jiné obsahuje zajištění energetické bezpečnosti a stability, vytvoření dynamického trhu práce, zahájení masivní přeškolování pro rozvoj nových dovedností a odbornosti v souvislosti s probíhající technologickou a zelenou transformací nebo využití českého předsednictví v Radě EU k promítnutí českých priorit do projednávaných legislativních návrhů v oblasti umělé inteligence, sdílení dat i mimo EU.

K dalším úkolům patří třeba i podpora exportu, mj. novelizace zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. 

Digitální továrna 2.0

Jak už jsme uvedli, hlavním tématem MSV byla i letos digitální transformace průmyslového prostředí. Konkrétně tzv. inteligentní digitalizace a druhá transformace české ekonomiky. Cílem expozice Digitální továrna 2.0 proto bylo přiblížení technologií umožňující transformovat nejen průmyslové prostředí, ale i celou ekonomiku ve snaze pomoci zformulovat vizi její změny tak, aby byla v měnícím se geopolitickém kontextu úspěšná i v 21. století.

O letošní strojírenský veletrh byl oproti předešlému roku větší zájem mezi vystavovateli. Svou nabídku návštěvníkům představilo celkem 1256 firem ze 41 zemí, což je o 20 procent víc. Pořadatelé proto otevřeli osm pavilonů, tedy o tři více než vloni. Za čtyři dny si nabídku Mezinárodního strojírenského veletrhu prohlédlo přes 52 000 návštěvníků, což je oproti roku 2020 nárůst o 50 procent.

Ministr Síkela na adresu MSV mimo jiné uvedl: „Jsme nejprůmyslovější zemí Evropské unie a podle některých údajů dokonce světa. Proto na nás všechny důsledky současné krize velmi tvrdě dopadají. Český průmysl tvoří zhruba třetinu celého národního hospodářství. I proto potřebujeme strojírenský veletrh v Brně a společnosti, které hledají obchodní partnery a snaží se pronikat na zahraniční trhy a snaží se o expanzi,“ uzavřel ministr.

Zpět na začátek

Doporučujeme