Zakladatelé hudební školy vyrábí v malé horské dílně unikátní kytary. Mají jednu strunu a rozvíjejí hudební sluch od útlého věku

V malé dílně uprostřed Jeseníků vznikají z voňavého dřeva horských jasanů kytary, které v běžných hudebních obchodech jen tak nenajdete. Tvarem připomínají list ginkgo biloby, jsou nápaditě barevné a mají vždy jen jednu strunu.

Tomáš Fingerland a Petra Strá hledali jednoduchý strunný nástroj pro děti, který by je rozvíjel už od útlého věku, ale žádný takový tu nebyl. Tak vytvořili Gingo | Lavvu

Kytary nesou název Gingo a jejich úkolem je rozvíjet hudební sluch nejmenších i větších dětí pomocí jednostrunné metodiky Lavvu, se kterou přišli Tomáš Fingerland a Petra Strá, učitelé a zakladatelé hudební La školy. „Vytvořili jsme nástroj pro děti, se kterým mohou vyrůst, který je inspiruje, jakmile začnou tisknout strunu, a který neodloží ani jako velké, protože je nadčasový,“ říkají.

Autoři hledali jednoduchý strunný nástroj pro děti, který by vedl ke hře i zpěvu – a zároveň k autorské tvorbě – ale žádný takový na trhu nebyl. Proto vytvořili Gingo. „Gingo jsme vyvíjeli pečlivě a dlouho, ve škole i v dílně. Potkávají se v něm výjimečné vlastnosti jasanového dřeva a promyšlený, jednoduchý design, díky kterému může začít hrát opravdu každé dítě,“ vypráví Petra Strá.

Tři kytary pro tři věkové kategorie

Kytary Gingo jsou jednostrunné iniciační kytary s chromatickou a diatonickou stupnicí, koncipované jako první krok do světa hudby. K dostání jsou ve třech provedeních: Gingo Rainbow pro děti doslova od kolébky, Gingo Ocean pro děti od tří let a Gingo Star pro šestileté a starší muzikanty.

Řada Rainbow nabízí duhový hmatník s vyznačenou originální písní, má nylonovou strunu a lze na ni zahrát 8 tónů (diatonická stupnice). Ladí se do A, jako když bzučí včely a zpívají děti. Kytary Ocean jsou pak pro děti, které už samy chtějí stisknout strunu. Na hmatníku je vyznačená píseň, součástí jsou i samolepky k možnému označení nenabarvené diatonické části hmatníku. Struna je z japonského hedvábí, barvy jsou ručně nanášené štětcem. Na kytaru se dá zahrát 13 tónů – chromatická stupnice.

Kytary Lavvu

Pro děti od šesti let je k dostání kytara Gingo Star, se kterou se dají skládat – respektive navlékat korálkové písně. Hmatník Ginga Star je na rozdíl od předchozích řad přírodní, ale lze ho označit samolepkami podle barev tónů. Struna je nylonová, stupnice chromatická a stejně jako u ostatních řad se kytara ladí do tónu A. Součástí všech Lavvu Instruments je písňová a výuková metodika Korálkových písní a Plejád, vytvořená na základě promyšleného konceptu, jenž podporuje děti, aby samy začaly hrát a zpívat.

Všechny nástroje jsou přitom vyrobené ručně z jasanového masivu, který odolá i extrémnímu zacházení a vydrží desítky let. Děti jej mohou stále nosit u sebe a doslova s ním vyrůst. „Gingo není hračka, je to skutečný nástroj. Děti, když hrají, nechtějí dělat jen jakože hrají, ale myslí to vážně,“ vysvětluje spoluzakladatel projektu Tomáš Fingerland.

La škola inovuje vzdělávání dětí

Metodika Lavvu je výsledkem La školy, hudební školy autorské tvorby a improvizace pro děti už od nejnižšího věku. La škola od roku 2011 inovuje hudební vzdělávání pro děti i učitele a svou pedagogiku vytváří na základě myšlenky, že každý má v sobě svůj vlastní repertoár. Pracuje s vlastními texty písní, říkadel a rytmických souzvuků. Děti získávají odvahu samy přicházet s vlastními nápady a zahrát si na cokoliv kolem sebe. Přirozeně tak objevují vlastní hudební umění.

Autorské hudební nástroje Lavvu pak mají za úkol inspirovat děti i dospělé a díky profesionální metodice jim pomáhají začít hrát. „Lavvu Instruments budou v rodinách přecházet z generace na generaci a vracet hudbu tam, kde vždycky bývala. Mezi rodiče a děti, v ukolébavkách před spaním, v jednoduchých písních během dne,“ slibují zakladatelé projektu.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Uspěli v podnikání

Doporučujeme