Zalesňování i mlékárenství, čínský region Vnitřní Mongolsko láká také české firmy

Region Vnitřní Mongolsko je bohaté nejen na přírodní zdroje, jako jsou uhlí, plyn nebo ropa, ale nabízí také mnoho příležitostí pro zemědělství a lesnictví.

Ukázal to i čtvrtý ročník veletrhu China-Mongolia Expo, který představuje nejvýznamnější akci pro posílení ekonomické výměny a spolupráce mezi oběma zeměmi. První postcovidový ročník veletrhu, který se konal v Hohhotu, hlavním městě regionu.

Ilustrační fotografie

Veletrh nabídl stánky Mongolska, čínského regionu Vnitřního Mongolska, a také významných čínských firem, zejména státem vlastněných podniků. Veletrh přilákal návštěvníky z řad běžných spotřebitelů, ale i mnohé lokální distributory, kteří se mohli seznámit také s českými potravinářskými, alkoholickými a sklářskými výrobky. Na China-Mongolia Expo totiž nechyběly ani mezinárodní stánky.

Díky tomu, že Vnitřní Mongolsko pokrývají rozsáhlé travnaté pláně, představuje významné tamější odvětví živočišná výroba. Nadměrná pastva však v mnohých případech vede k jejich ekologické degradaci a roztříštěnost dodavatelských řetězců omezuje ekonomickou efektivitu produkce. Za zmínku stojí tamější produkce vlny a vysoce kvalitního kašmíru. Město Baotou si například také klade za cíl stát se čínskou základnou pro chov koní, k čemuž by mohli využít i zahraniční expertízu. Vnitřní Mongolsko se může pochlubit rozvinutým mlékárenstvím, které reprezentují hlavně dvě firmy – Yili a Mengniu. Podle žebříčku Rabobank za rok 2022 je Yili pátou největší mlékárenskou firmou na světě, zatímco Mengniu náleží místo sedmé.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Mlékárenské Sillicon Valley

Společnost Yili v roce 2022 nedaleko Hohhotu otevřela moderní průmyslový park nazvaný Yili Future Intelligence and Health Valley, přezdívaný „mlékárenské Sillicon Valley”. V jádru tohoto projektu je rozvojová zóna o rozloze 32 km2, ve které se nachází závod na výrobu mléka, jehož kapacita umožňuje denně zpracovat 6 500 tun čerstvého mléka za využití nejmodernějších technologií a pokročilého stupně automatizace. Druhý závod zaměřený na výrobu sušeného mléka má potenciál stát se největší světovou bází pro produkci kojenecké výživy. Kapacita jeho roční produkce je odhadována na 60 tisíc tun.

Ilustrační fotografie

Součástí parku je také Chilechuan Ecological Intelligent Pasture zajišťující moderní chov dobytka. Jeho celková kapacita činí 12 tisíc krav. Prostřednictvím genetického testování a pokročilých šlechtitelských metod má zajistit vyšší kvalitu stád a jejich mléčné produkce. V návštěvnickém centru se veřejnost může blíže seznámit s výrobou, vlastnostmi mléka a jeho účinky na lidské zdraví, jakožto i se samotnou firmou a jejím produktovým portfoliem.

Ačkoli ve Vnitřním Mongolsku nebyla po dlouhou dobu věnována dostatečná pozornost dopadům těžkého průmyslu na životní prostředí, neznamená to, že by zde nebyla vyvíjena systematická činnost v oblasti ekologie. Postupující desertifikace způsobující písečné bouře zasahující i hlavní město Peking přinutila tamější úřady zasáhnout a věnovat značné úsilí novému zalesňování s cílem nejen zabránit rozšiřování pouští, ale pokrýt zelení území ztracené ve prospěch pouště. Tento plán se neopírá pouze o sázení stromů, ale i travin a rostlin využívaných v tradiční čínské medicíně. Příležitosti pro spolupráci se v této oblasti nabízí Čína i zahraničním firmám a institucím.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Pekingu (Čína). Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme