Zaměstnanci obchodů už jsou otestovaní. Jsou testy spolehlivé?

Obchodní řetězce zvládly během uplynulého týdne na přítomnost viru SARS-CoV-2 otestovat všechny své zaměstnance, kteří měli naplánovanou směnu. Pozitivní AG testy ale mělo méně než 0,5 % z nich. Podle některých odborníků ukazuje toto nepravděpodobně nízké číslo na nespolehlivost antigenních testů.

V některých regionech začíná být problém s kapacitou konfirmačních PCR testů a je škoda, že vláda nereagovala, když byla před tímto problémem varována, uvádí Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), který informaci zveřejnil.

„Obchody jsou místy, kde dochází přirozeně k největší koncentraci lidí, i proto bylo klíčové zvládnout tuto logisticky a organizačně náročnou operaci na nejvyšší možné úrovni. Do testování proto obchodníci zapojili v maximální možné míře závodní lékaře i najaté certifikované zdravotníky a využívali pouze schválené testovací sady v obchodech i distribučních centrech,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Bezpečné obchody?

Zástupci SOCR považují nízká čísla za důkaz, že obchody v minulosti přijaly přísná hygienická opatření a nákaza se v nich šíří minimálně. „Výsledky pod úrovní půl procenta jsou dalším důkazem, že se miliardové investice obchodu do všech hygienických opatření vyplácejí a že obchody jsou skutečně bezpečným místem pro zaměstnance i zákazníky,“ myslí si Prouza.

Průvodce samotestováním ve firmách

Bezpečnost obchodů podle SOCR potvrdila i nedávná nezávislá analýza profesora Omara Šerého z Masarykovy univerzity. Šerý zkoumal záchyt virů na nejexponovanějších místech v obchodních centrech, jakými jsou madla eskalátorů, nákupní vozíky, samoobslužné pokladny, tlačítka výtahů, ale také přítomnost virů ve vzduchu. Covid nebyl nalezen na žádném z 52 odebraných vzorků. Od začátku pandemie investovali obchodníci do nejrůznějších hygienických opatření přes 7 miliard korun

„Apelujeme na vládu, aby zajistila dostupnost antigenních testů i do budoucnosti, ale zároveň i kapacity center k PCR testům. Žádáme také, aby dále nezvyšovala byrokracii s testováním spojenou, a aby na zodpovědné zaměstnavatele nepřenášela náklady těch, kteří se k testování staví laxně,“ dodává prezident SOCR.

Testování ve firmách je od 3. března povinné

Jak jsou AG testy spolehlivé…

To, že bylo ve většině českých podniků pozitivních méně než procento vzorků ukazují i statistiky z dalších sektorů.

Vědci z iniciativy Sníh potvrzují, že antigenní testy nejsou dostatečně citlivé a spolehlivé. Navrhují proto, aby se místo nich používala metoda PCR, která je přesnější a při hromadném laboratorním zpracování může být i levnější.

„Antigenní testy mají opravdu mizivý záchyt u bezpříznakových jedinců,“ řekla například serveru Lidovky.cz viroložka Ruth Tachezy. Tachezy je k plošnému testování ve firmách skeptická a raději by celý průmysl uzavřela a připravila na testování PCR.

I podle nové studie FN v Motole mají antigenní testy u bezpříznakových pacientů citlivost jen 44 procent, u těch, kteří mají vážnější příznaky – a jsou tedy infekčnější – asi 75 procent. Testy je navíc třeba častěji opakovat, aby se snížila jejich falešná negativita, dle vědců minimálně dvakrát týdně. Firmy ale nyní plánují testovat zhruba jednou týdně.

S využitím tiskové zprávy SOCR

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme