Zamykání elektrokol, světla, design. Česko má řešení pro dánská chytrá města

Dánská města mají poměrně rázně nakročeno k tomu, aby byla skutečně „smart“. Na této cestě jim nicméně mohou výrazně pomoci i chytrá řešení z Česka, která nedávno v Aaarhusu představila pětice českých firem.

Akci v polovině června v rámci takzvaného projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) uspořádalo Velvyslanectví ČR v Kodani a Honorární konzulát ČR v Aarhusu.

Ilustrační fotografie

Prezentace se na za české firmy zúčastnila společnost DATmoLUX, Incinity reprezentovaná zástupcem mateřské firmy Cross Traffic, KEYLOG NET, mmcité zastoupená místním zástupcem pro švédský a dánský trh, a RCE Systems, který zastupoval také český Smart City Cluster.

Firmy na místě představily řadu unikátních řešení v oblasti monitoringu, analýzy a řízení dopravy či veřejného osvětlení, ale též chytrá řešení parkování, nabíjení a uzamykání elektrokol či nápaditý designový a současně multifunkční inventář pro veřejné prostory měst i menších obcí.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Zástupcům přítomných firem se podařilo akce využít nejen k šíření dobrého jména českého průmyslu, ale především k rozšíření dosavadního pole jejich působnosti na dánském trhu o nový region středního Jutska. Na tomto bezesporu lukrativním trhu navázaly nové kontakty. Nemalý podíl na tomto úspěchu má Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, jenž projektu zajistilo potřebný rozpočet.

Prezentací a následným matchmakingovým seminářem ovšem pronikání firem z řad účastníků projektu do středního Jutska zdaleka nekončí. Honorární konzul Stig Hellstern se stane spolehlivým styčným bodem mezi firmami a dalšími potenciálními zájemci o česká Smart City řešení.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kodani (Dánsko). Autor: Oto Weniger, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Dánsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme